Ustavno izjavo sta podpisala vodja združenja protestnih gibanj Zavezništvo za svobodo in spremembo Ahmed Rabie in namestnik vodje doslej vladajočega vojaškega sveta, general Mohamed Hamdan Daglo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V nedeljo naj bi generali in vodje protestnikov objavili sestavo prehodnega sveta, v katerem bo pet generalov in šest predstavnikov civilne družbe. Delitev oblasti bo trajala 39 mesecev. General bo vodil civilno-vojaški svet prvih 21 mesecev, predstavnik civilne družbe pa preostalih 18. Nato naj bi sledile volitve.

Za novega premierja je bil v četrtek imenovan nekdanji visoki uradnik Združenih narodov, ekonomist Abdalah Hamdok, ki ga bo prehodni svet potrjeval v torek. Člane vlade pa bodo predstavili 28. avgusta. Premierja so izbrali protestniki, vojska pa bo izbrala ministra za obrambo in ministra za notranje zadeve.

Izjava predvideva tudi imenovanje 300-članskega parlamenta, kjer bo imelo protestno združenje 67 odstotkov sedežev, ostale politične skupine, ki niso povezane z nekdanjim sudanskim predsednikom Omarjem al Baširjem, pa ostalo.

Dogovor je posledica težkih pogajanj med predstavniki množičnih protestov, ki so izbruhnili decembra proti al Baširju, in generali, ki so nekdanjega predsednika aprila odstavili.

Po podatkih zdravnikov, povezanih s protestnim gibanjem, je bilo sicer v državi od lanskega decembra v nasilju, povezanim s protesti, ubitih najmanj 250 ljudi.

Ulice Kartuma, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi iz vse države, je danes ob podpisu izjave preplavilo navdušenje. "Civilna oblast, civilna oblast," so vzklikali.

Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki držav iz regije, med drugim etiopski premier Abiy Ahmed, ki je posredoval med stranema, in predsednik komisije Afriške unije Moussa Faki.