Kot je na Twitterju pojasnil jemenski minister za informiranje Muamar al Irjani, so se uporniki umaknili iz sedeža vlade predsednika Abedraba Mansurja Hadija, poslopja vrhovnega pravosodnega sveta, centralne banke in bolnišnice.

Priprave za umik iz sedeža notranjega ministrstva in adenske rafinerije so medtem v teku, je še pojasnil minister, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah novinarjev AFP, ki so v Adnu, vojaška vozila Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov varujejo sedeže vlade, pravosodnega sveta in centralne banke. Pod nadzorom savdskih sil je tudi že predsedniška palača.

Sile Južnega prehodnega sveta (STC), ki jih podpirajo Združeni arabski emirati, so medtem še vedno v bližini. Pod njihovim nadzorom pa ostaja več drugih zgradb, vključno z vojaškimi oporišči.

Da se bodo separatisti umaknili pod njihovim nadzorom, je že pred tem napovedala koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpira jemensko vlado.

Mesto in zgradbe v njem so sile STC zasedle preteklo soboto v boju s silami, zvestimi jemenski vladi. Koalicijske sile pod vodstvom Rijada so v odgovor izvedle napade proti separatistom. V spopadih je bilo ubitih najmanj 40 ljudi, več kot 260, vključno s civilisti, pa jih je bilo ranjenih.

Hadijeva vlada je zatrdila, da se ne bo pogovarjala s separatisti, dokler ti ne bodo zapustili položajev, ki so jih zasedli.