Množica učiteljev se je zbrala na trgu v finančni četrti in se odpravila proti vladnemu poslopju. V rokah so držali transparente z napisi, kot je "zaščitite prihodnjo generacijo", poročajo tuje tiskovne agencije.

Povedali so, da želijo izraziti podporo protestnikom, med katerimi je veliko učencev. Poudarili so, da mora vlada odgovoriti na zahteve protestnikov in nehati uporabljati policijsko nasilje, da bi jih razgnala. "Tu smo zaradi neprekinjenega nasilja oblasti in policije," je povedal eden od učiteljev. "Čutimo, da imamo pravico zaščititi svoje učence," je dodal. Popoldne se je zbralo več deset tisoč protestnikov v dveh četrtih v pristanišču, ki sta priljubljeni med turisti s celinske Kitajske. Protesti so bili večinoma mirni. Nekateri pa so napadli sedež sindikata, naklonjenega Pekingu.

Potem ko se je shod razšel, se je okoli 100 zamaskiranih demonstrantov zbralo pred policijsko postajo. Izbruhnili so spopadi s policijo.

V drugem predelu mesta so se medtem na mirnem shodu zbrali podporniki oblasti, ki so bili kritični do nasilnih protestov. Tudi Kitajski naklonjeni demonstranti so se zvečer mirno razšli. Civilna fronta za človekove pravice je za nedeljo pozvala k novim množičnim protivladnim protestom. Oblasti so zanje dale zeleno luč, a ne dovolijo, da bi se posamični protestniki ločili od glavnega shoda.

Protesti v Hongkongu potekajo že deseti teden. Začeli so se junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. Nato so se razširili v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo. Med drugim zahtevajo odstop hongkonške voditeljice, naklonjene Pekingu, Carrie Lam.

Protesti v Hongkongu pa medtem povzročajo tudi napetosti v Avstraliji. Tam so hongkonški študenti v zadnjem času pripravili številne proteste v podporo hongkonškim protestnikom, v petek se jih v več avstralskih mestih zbralo po več sto. Danes pa so se na sydneyjske ulice odpravili podporniki enotne Kitajske, ki so izrazili podporo hongkonškim oblastem.

Večkrat so se študenti s celinske Kitajske in hongkonški študenti v avstralskih kampusih tudi spopadli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska unija je medtem pozvala k dialogu za pomiritev napetosti v Hongkongu, ki bo vključeval vse vpletene strani. "Ključni so vzdržanost, zavračanje nasilja, treba pa je hitro ukrepati za pomiritev razmer," je povedala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.