Kupovati odgovorno pomeni kupovati brez plastike, krutosti, izdelke lokalnega izvora, ki so narejeni na družbeno odgovoren način z vključevanjem ranljivih skupin v proizvodnjo. Kreativnost nam ohranja fantazijo ali »samofinancirana podjetna skupnost« KNOF je skupnost za trajnost v vseh pogledih – način življenja in dela, ki družbi in okolju ne škoduje, temveč ju ohranja, aktualizira ter obnavlja. »Poskušamo biti vrelec trajnostnih idej in inovativnosti. Še posebno pomembno nam je vključevanje ranljivejših skupin v delovni proces. Poskušamo ustvarjati most med trgom dela in socialo, težje zaposljivim in dolgotrajno brezposelnim pomagamo z motivacijo ter jih aktiviramo,« pove vodja skupnosti Mojca Žganc Metelko.

Spomladi tudi lokalna hrana

Stara šola Krško je njihova že peta trgovina in obratuje na tržnici Videm. Je butik ponovne uporabe oblačil, bodisi s ponovno prodajo rabljenih oblačil ali predelavo v nekaj novega, FabLab laboratorij za izdelavo trajnostnih izdelkov, nedavno se jima je pridružil še zero waste kotiček, kjer lahko kupci, ki želijo zmanjšati svoj negativni vpliv na okolje, kupujejo naravne, ekološke in zero waste izdelke za čiščenje, kozmetiko in osebno higieno.

Do spomladi želijo v svojo ponudbo vključiti tudi lokalno pridelano hrano. »Zaradi ljudi, ki živijo trajnostno in ekološko, verjamem, da bo svet preživel. Upanje mi daje, ko vidim, da v našo trgovinico prihajajo ljudje vseh starosti, od mladih do starejših. Stvari se počasi premikajo,« še doda vodja društva. Ob koncu meseca načrtujejo prenovo trgovinice, kmalu pa tudi nove projekte.