»Doživljajska pot preko prostranih pašnikov ponuja preplet dih jemajočih razgledov in dediščino območja, ki na teh planinah še vedno živi in daje prostoru edinstven pečat,« je novo učno pot Po stopinjah pastirjev na Veliki planini predstavil kamniški župan Matej Slapar. Spomnil je, da se je ideja za projekt učne poti, s katerim obiskovalce na interaktiven način spodbujajo k odkrivanju Velike planine in jim obenem olajšajo spoznavanje njenih skritih kotičkov in zanimivosti, porodila pred štirimi leti, njeno zasnovo pa so stkali študentje oddelka za geografijo filozofske fakultete, ekonomske fakultete in pravne fakultete s svojimi mentorji.

»Uspelo jim je povezati vse deležnike na planini in razviti edinstven turistični program,« je poudaril Slapar in dodal, da jim bo izkušnja povezovanja deležnikov zagotovo prišla prav tudi pri drugih projektih.

Za pot potrebni dobri dve uri

Krožno učno pot spremlja enajst tabel, vsaka predstavlja eno od znamenitosti ali posebnosti Velike planine. Table so razporejene po celotnem območju Velike planine ob krožni poti s tremi vstopnimi točkami. Za obisk celotne poti obiskovalec potrebuje približno dve uri in 15 minut. Vsaka tabla opisuje eno od značilnosti Velike planine, in sicer so poimenovane Na vrhu, Pastirjev dan, Arhitektura, Vrtača velikanka, Prisluhni, Kamnita vrata, Rastje, Živali, Pripovedna bitja, Nebeškanje in Vetrnici. Osnovne informativne table o učni poti so postavili tudi na vstopne točke, in sicer pri spodnji in zgornji postaji nihalke, zgornji postaji sedežnice, pri sv. Primožu nad Kamnikom in v Podvolovljeku.

Obiskovalci lahko obisk učne poti prilagajajo svojim potrebam in času, ki ga imajo na razpolago. Besedila za table je pripravil poznavalec Velike planine Borut Peršolja. Ocenjena vrednost evropsko podprtega projekta je znašala dobrih 56.000 evrov.

Med obiskovalci veliko tujcev

»Gre za dober primer sodelovanja lokalne skupnosti in gospodarstva z izobraževalnimi institucijami. Želim si, da bi bilo takšnega sodelovanja še več. Ker pa želimo na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik izkušnjo turistov še izboljšati, pripravljamo tudi izobraževanje za turistične vodnike po tej učni poti. Naša želja je, da bi pripravili tudi aplikacijo za pomoč pri navigaciji od table do table,« poudarja Tomaž Simetinger, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik. »Zadovoljni smo, ko vidimo, kako se obiskovalci ustavljajo, z veseljem prebirajo zgodbe s planine, opis znamenitosti in kaj zanimivega jih še čaka na poti. Vsebinsko so table zelo zanimive in poučne, tako za domače kot tuje goste,« pa je poudaril Leon Keder, direktor družbe Velika planina, ki verjame, da bo učna pot privabila tudi šole in druge skupine.

Vodnike, ki bodo vodili po učni poti, bodo začeli izobraževati v septembru. Grega Ugovšek, ki obiskovalcem že polno desetletje razkazuje lepote in znamenitosti Velike planine, meni, da jim bodo prav s potjo dali razlog, da preživijo na planini ves dan. Zdaj namreč večina turistov ni prišla dlje od pastirskega naselja, kjer so si ogledali Preskarjev muzej, na vodenih ogledih pa so jim večinoma pokazali še razliko med novimi in starimi bajtami… »Zdaj jih bo pot vodila tudi na Malo planino, kjer so med vojno nemški vojaki sestrelili britanski bombnik, pa tudi jamo Veternica, kjer se včasih sneg ohrani do avgusta, si bodo zagotovo z zanimanjem ogledali,« našteva Ugovšek. Med obiskovalci pa je, kot pravi, predvsem zelo veliko Francozov, Nizozemcev, Belgijcev, Italijanov, Špancev in Izraelcev.