Peter Murphy je skupino Bauhaus ustanovil leta 1978 skupaj s kitaristom Danielom Ashem, bobnarjem Kevinom Haskinsom in basistom Davidom J. Skupina, katere največje uspešnice so bile Bela Lugosi Is Dead, She's in Parties ter priredba skladbe Ziggy Stardust, je s svojo temačno glasbo in videzom močno vplivala na tako imenovane gothrockerje, kot so Marilyn Manson in Nine Inch Nails.

Skupina je posnela štiri albume in razpadla leta 1983. Zatem so se še nekajkrat ponovno združili, po združitvi leta 2008 so tudi izdali nov album. Lansko leto sta Murphy in basist David J. ob 40-letnici skupine koncertirala po Evropi, na koncertih pa sta igrala predvsem skladbe s prvega albuma In The Flat Field.

Vse od prvega razpada naprej je Murphy posnel deset samostojnih albumov, zadnjega Lion leta 2014. Zadnjih nekaj let je imel kar nekaj zdravstvenih težav. Leta 2010 je zaradi njih odpovedal turnejo, leta 2017 pa prestavil rezidenčne nastope v San Franciscu, ker je imel težave z glasilkami. Na tokratni rezidenci v New Yorku, ki bi morala trajati 12 večerov, je vsak koncert posvetil določeni temi ali albumu, zadnja dva večera pa je nameraval posvetiti Davidu Bowieju. Serija koncertov se je končala osmi večer, ko so ga odpeljali v bolnišnico zaradi težav z dihanjem.