Za Islandijo, Hrvaško, Bahami, Avstrijo, Ciprom in Črno goro. Slovenijo obiščejo skoraj trije turisti na prebivalca (2,851), za nami so Grki, Estonci, Irci in Danci. Gneča, bi lahko rekli, a naši turistični delavci trdijo, da je mogoče še napredovati, čeprav je po naši domovini lani hodilo kar 5,933.267 turistov. Še večji odstotek, kar 3,5 na prebivalca, je turistov v Ljubljani, res pa je, da je to razmeroma majhna številka v primerjavi z največjimi turističnimi biseri sveta, ki jih predstavljamo danes. Vprašanje je le, kako visoke številke še omogočajo bivanje domačinov, pa ne govorimo samo o gibanju po prenatrpanih mestih, ampak tudi o cenah nepremičnin in oskrbe, ki jih domačini ne morejo več plačati. Na Vivid maps, kjer smo dobili nekaj podatkov, opozarjajo tudi na izginjanje lokalne tradicije in na negativne vplive na okolje.

Hallstatt, Avstrija

Majhna, slikovita in romantična avstrijska vasica ob Halštatskem jezeru je v zadnjih letih postala simbol neizprosnega masovnega turizma. Kakšnih 800 prebivalcev Hallstatta na leto gosti okoli milijon gostov z vsega sveta (1250 turistov na osebo). Jasno, velika večina domačinov je, kot je to vse bolj očitno tudi po preostalih turističnih mestih sveta, z gnečo nezadovoljna, turistični delavci in tisti, ki jim številke turistov pomenijo preživetje, pa veselo govorijo o presežkih. Domačini so kljub temu ustanovili skupino Bürger für Hallstatt, ki želi odgovorne prepričati, da mora turizem služiti mestu, in ne obratno. V zadnjih sedmih letih je namreč število dnevnih turistov, ki vasico obiščejo vsako leto, zraslo za velikih 20 odstotkov. Velik šok za naselje arheoloških najdb in grobišča iz mlajše železne dobe, ki je prvo cestno povezavo dobilo šele leta 1890, zdaj pa se otepa nepreglednih vrst pločevine. Hallstatt je uradno največkrat fotografirana vas v Avstriji in dokaz, da množični turizem ni več samo težava velikih metropol.

Dubrovnik, Hrvaška

Številka 1000 turistov na enega domačina, ki so jo objavili na Vivid maps, se nanaša na število prebivalcev starega Dubrovnika, ne na širše mesto. Zgodovinsko jedro Dubrovnika je prenatrpano. Lani je mesto obiskalo skoraj milijon in pol turistov, v starem mestnem jedru pa živi že manj kot 1500 ljudi. Ja, domačini se izseljujejo iz mesta, da dobijo prostor obiskovalci in bogati investitorji s trgovinami za turiste. Stari del mesta Dubrovnik, ki je pod zaščito Unesca, je poleti najbolj oblegan del sveta, v konicah za pot iz mesta porabite dve uri.

Cinque Terre, Italija

Slikovite vasice Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore se raztezajo na strmi obali Ligurskega morja. Leta 1997 so območje Cinque Terre uvrstili na Unescov seznam svetovne dediščine in to je horde turistov, ki prihajajo z morja in kopnega, pomnožilo (trenutno kakšnih 450 na osebo). Najlepše vasice v Evropi poskušajo zmanjšati število turistov z mnogimi ukrepi, od nekakšnih vstopnin do zaprtja nekaterih delov cest in celo telefonskih aplikacij, ki obveščajo, na katerih delih cest je prevelika gneča. Po novem so uvedli kazen za tiste, ki ne nosijo čevljev.

Benetke, Italija

V mestnem jedru Benetk živi le še kakšnih 50.000 ljudi. Število turistov, ki pridejo z avti, vlaki, ladjami in še čim, pa je neverjetno (364 na osebo). In pri tem je najbolj zabavno, da so nekateri deli tega zgodovinskega mesta povsem prazni. Turisti Benetke vidijo skozi Trg svetega Marka in na mostu Rialto. Beneške oblasti so sprejele nekaj ukrepov, ki naj bi zaustavili predvsem plovbo orjaških križark. Dejstvo je, da je zaradi gneče v kanalih v Benetkah vse več ladijskih nesreč.

Santorini, Grčija

Tudi o grškem otoku v Kikladih smo že pisali. Predvsem o vse večji skepsi, ki jo čutijo do turizma redki domačini – kakšnih 15.000 jih je še. Ti so lani na 72 kvadratnih kilometrih gostili skoraj dva milijona turistov. Že leto ali dve nazaj so oblasti obljubile nekaj ukrepov, ki naj bi omejili predvsem prihode orjaških križark. Ti največkrat pomenijo zgolj enodnevne goste, ki na koncu večino denarja pustijo na ladji, na otoku pa predvsem smeti. Kljub temu so bile lanske številke spet izjemno visoke (128 turistov na osebo).

Salzburg, Avstrija

Avstrija na leto sprejme 30 milijonov turistov in z njimi zasluži skoraj 20 milijard evrov. Največ publike ima Dunaj. V zadnjem času pa vse več turistov pride tudi v Salzburg, mesto z enim največjih poletnih festivalov na svetu, ki je na prvi pogled podobno Ljubljani, a ima pol manj prebivalcev – 154.211. V samem centru pa seveda še veliko manj. Pri Vividu so izračunali, tudi pod vtisom, da so na Solnograškem omejili obisk strogega centra mesta, da je Salzburg šesto najbolj oblegano mesto na svetu na prebivalca.

Kjoto, Japonska

Širši Kjoto, ki ima več kot milijon prebivalcev, se lahko pohvali, da se v majhnem starem delu mesta vsako leto nabere več kot tri milijone obiskovalcev. Število turistov v Kjotu je med najhitreje rastočimi na svetu, lani so jih imeli 28 odstotkov več kot leto prej. Tako niti ni čudno, da domačini javno prosijo, naj se obnašajo, kot je primerno za zgodovinsko mesto. Akcijo je s kamerami podprla tudi policija, a turisti (menda jih je 36 na prebivalca) še vedno oblegajo tudi tiste dele mesta, v katerih domačini živijo in delajo.

Palma, Španija

Veliko število turistov pride na enega domačina tudi v glavnem mestu španskega otoka Majorka, enega od štirih Balearskih otokov, kjer so leta 2017 gostili več kot 10 milijonov večinoma nemških turistov. Palmo so verjetno mednarodni lovci na zanimive številke opazili predlani in lani, ko so po mestu organizirali demonstracije proti turistom. Domačine motijo prometni zastoji, onesnaževanje na ulicah in predvsem povečanja stanovanjskih stroškov. Zahtevali in tudi dosegli so delno prepoved najemniške platforme Airbnb.

Jeju, Južna Koreja

Na prelepem zgodovinskem otoku Jeju (73 kilometrov dolžine, 31 kilometrov širine) živi manj kot 700.000 ljudi, ki se vsako leto soočijo s kakšnimi 15 milijoni turistov (21 na prebivalca), predvsem kitajskih, ki zajemajo okoli 80 odstotkov vseh mednarodnih obiskovalcev. Kljub hudim nasprotovanjem domačinov, ki ne želijo povečanja letališča, še posebej pa jih motijo kitajski turisti, češ da najbolj onesnažujejo okolje (in da se na splošno ne znajo obnašati), želi južnokorejsko vlada z izgradnjo novega letališča do leta 2035 povečati število turistov na 45 milijonov.

Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam velja za mesto, ki se najbolj intenzivno bori s turisti. Predvsem tistimi enodnevnimi, ki pridejo, se nalijejo, gredo v rdečo četrt in izzivajo tamkajšnje delavke. In nič ne plačajo. V mestu so se takšnemu turizmu uprli. Trgovin, ki prodajajo samo tujcem, ne morejo več odpirati, neumni pohodi v rdečo cono so prepovedani, v kratkem naj bi pristrigli peruti dampinškemu Airbnbju. Kaj pa številke? Mesto, ki ima manj kot milijon prebivalcev, po zadnjih podatkih beleži skoraj 18 milijonov turistov na leto.