V Rusiji so danes peli in skakali od veselja, saj so se v državi le za las izognili tragediji. Blizu Moskve je moralo zaradi trčenja v jato ptic zasilno pristati potniško letalo ruske letalske družbe Ural z 226 potniki in sedmimi člani posadke na krovu. Triindvajset poškodovanih so odpeljali v bolnišnico, med njimi pet otrok. Airbus A321 je davi poletel z letališča Žukovski blizu Moskve proti Simferopolu na polotoku Krim, zasilno pa pristal manj kot kilometer stran od vzletne steze.

»Kaj takšnega se zgodi samo vsakih 50 let,« je trčenje letala s tako veliko jato galebov komentiral direktor družbe Sergej Skuratov. Nekaj ptic naj bi celo posrkalo v motorja, ki sta se nato pokvarila. »Večkrat so ju skušali usposobiti, a jim ni uspelo, začeli smo padati,« je na twitterju ob objavi videa iz kabine zapisal eden od potnikov. »Od danes verjamem v Boga,« je travmatično izkušnjo opisal drugi, ena od potnic pa pristavila, da se je danes znova rodila.

Pilot je tako moral pristati z ugasnjenima motorjema, pospravljenimi kolesi in kar na trupu letala. Na državni televiziji so manever oklicali za čudež nad Moskvo, 41-letnega pilota Damirja Jusupova pa razglasili za narodnega heroja. Gre za izkušenega pilota, ki ima za sabo že več kot 3000 ur v zraku, v družbi Ural pa so ga zaposlili takoj po diplomi leta 2013, ki jo je opravil z odliko.

Jusupov pristanek mnogi primerjajo s čudežem na reki Hudson, na kateri je leta 2009 po trku v jato gosk varno in brez žrtev pristal pilot Chesley Burnett Sullenberger - Sully. O neverjetnem manevru so pozneje posneli film, Sullyja je igral Tom Hanks.