Ko pleza Janja Garnbret, se vse zdi tako zelo enostavno, a ni. Da ji trenutno na svetu ni para, je dokazala tudi na Japonskem, kjer je postala dvojna svetovna prvakinja, saj je konkurentke ugnala tako v balvanskem plezanju kot tudi v težavnosti. Japonci pa so lahko na zmagovalnem odru zaploskali še eni Slovenki, potem ko je Mia Krampl v težavnosti presenetljivo zasedla drugo mesto. Za 20-letno plezalko iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je to že peta zlata kolajna na svetovnih prvenstvih, skupno pa jih ima šest.

»Noro. Nisem vedela, kaj naj pričakujem, smer je bila zahtevna in je bilo treba ostati zbran ves čas. Sem vesela, kako se je vse skupaj razpletlo, in zelo zadovoljna s svojim nastopom, čeprav sem bila na začetku malce živčna. Naredila sem vse, kar je bilo v moji moči. Znova sem zmagala, še drugič na tem prvenstvu, kar je preprosto čudovito,« se je v prvi izjavi smejalo slovenski šampionki. Priznala je, da so bili štirje dnevi tekmovanja izčrpavajoči in naporni. Prav v vseh krogih pa je želela pokazati najboljše plezanje, kar ji je tudi uspelo. Zanimivo, da je na prvenstvu obe zlati kolajni osvojila kot vodilna in najboljša po kvalifikacijah, polfinalu in finalu.

Da ima Slovenija v težavnosti tako zlato kot srebro na svetovnih prvenstvih, se je zgodilo prvič, Garnbretova pa navdušuje s svojo vsestranskostjo. V balvanskem plezanju je že vse od lanskega aprila ni nihče premagal in je ves čas zmagovala, letos pa je tudi prvič osvojila balvanski seštevek svetovnega pokala. V težavnosti pa blesti, že vse odkar je prvič nastopila med članicami, in sicer od 10. julija 2015. V zadnjih treh sezonah je bila najboljša v seštevku svetovnega pokala, je pa tudi trikratna zmagovalka svetovnega pokala v kombinaciji, torej seštevku disciplin. Pred Garnbretovo se je s takšnim dosežkom, da je v istem koledarskem letu postal svetovni prvak v balvanskem in težavnostnem plezanju, lahko pohvalil le Čeh Adam Ondra, ki je leta 2014 na balvanskem SP v Münchnu vzel balvansko krono, na težavnostnem SP v Gijonu pa težavnostno.

»Moram reči, da je bila balvanska zmaga zelo dober začetek svetovnega prvenstva, potem sem bila popolnoma sproščena in težavnost sem tako tudi odplezala. Priznam, da sem bila pred finalno smerjo nervozna, a sem ta pritisk uspešno obvladala. Res sem se potrudila v smeri, dala sem vse od sebe, škoda, da sem zadnji oprimek malo zgrešila, a to, da sem zmagala na svetovnih prvenstvih v Parizu, Innsbrucku ter letos balvane in težavnost v Hačiodžiju, je res neverjetno,« je bila prešerno razpoložena Garnbretova, ki pa jo čaka še en nastop, in sicer olimpijska kombinacija, katere finale bo na sporedu v torek. Kot branilka naslova je Slovenka prva favoritinja tudi v tej zadnji disciplini, po kateri bo znanih tudi prvih sedem udeleženk olimpijske športnoplezalne premiere prihodnje poletje v Tokiu.

Za navdušenje med Slovenci je poskrbela tudi Mia Krampl, ki je v finale vstopila kot četrta najboljša in prevzela vodstvo z največjo višino 39+. V čakalnici pa so bile le še tri tekmovalke, od tega dve Slovenki. Domače občinstvo je razvnela Ai Mori, ki pa so ji moči pošle en gib nižje od višine Kramplove, kar je pomenilo, da ima Slovenija že kolajno in da je Gorenjka osvojila svoje prvo veliko odličje na največjih tekmah. Svojo priložnost za kolajno je imela tudi Vita Lukan, a je bila »zgolj« sedma. Da nima konkurence, je kot zadnja dokazala Garnbretova, ki se je ustavila šele pri višini 43+. Danes bo na svetovnem prvenstvu dan premora, jutri pa bo preizkušnja v hitrosti, v kateri Slovenci doslej niso blesteli.