Triindvajsetletni lastnik in štiri leta starejši kapitan naj bi prejšnji teden na barko neustrezno vgradila bencinski agregat, ki se lahko uporablja le v odprtih prostorih. Ker sta kršila tehnična navodila in pravila stroke ter s tem hudo ogrožala javnost, jima ob dokazu krivde grozi do osem let zapora. V podpalubje ter potniške kabine barke je zaradi tega uhajal ogljikov monoksid, ki je bil v torek za 57-letnega Italijana usoden, preostalih pet, vključujoč njegova otroka, pa so morali odpeljati v bolnišnico.

Po poročanju tako hrvaških kot italijanskih medijev je italijanskemu menedžerju Eugeniu Vinciju postalo slabo na stranišču, padel je in v steno udaril z glavo. Nedolgo zatem so se slabo začeli počutiti tudi drugi, vrtelo se jim je. Trenutno je trojica odraslih v dobrem stanju, petletna deklica in 14-letni deček pa se že od torka borita za življenje. Odpovedalo jima je več organov in sta priklopljena na aparate.

Kot bi bili omamljeni

»Okoli 10. ure, ko nobenega od nas še ni bilo na palubo, sta lastnik in kapitan odprla vrata naših sob in od šoka obstala,« je po izpustu iz bolnišnice tragično torkovo dopoldne opisal Bruno Mancuso, prijatelj pokojnika in župan kraja Sant'Agata di Militello, ki je prav tako bil na barki. »Bili smo nezavestni, v globokem spancu. Kot bi bili omamljeni ali hipnotizirani. Na žalost so Eugenia našli v kopalnici, v kadi z glavo navzdol. Zdi se, da je ponoči morda skušal vstati, se udaril v glavo in obležal,« je dodal za HRT.

Hrvaški mediji so sprva ugibali, ali so se turisti zastrupili s školjkami v eni od restavracij na Hvaru, ki so jo preventivno za nekaj ur zaprli, a so izsledki preiskave vzorcev pokazali, da ni šlo za zastrupitev s hrano. Zdravniki so že od začetka dvomili o tej možnosti, saj da so simptomi premočni. Ponavljali so, da v karieri še niso videli tako hude zastrupitve s hrano. Da je res kriva barka, ne pa dagnje, se je nakazalo že med kriminalistično preiskavo plovila, ko je na njem postalo slabo dvema policistoma. Prepeljali so ju v zdravstveni dom v Hvaru, kjer so ju pregledali. Njuno zdravstveno stanje je dobro. tak, agencije