Zeleno luč za vplutje je sodišče dalo po tem, ko je ugotovilo, da so na krovu ladje izredne razmere, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Sodišče je vplutje v italijanske vode odobrilo na podlagi strokovnega mnenja zdravnikov in psihologov.

Pred tem je italijanski premier Giuseppe Conte pozval notranje ministrstvo, naj dovoli izkrcanje v Italiji vsaj mladoletnim.

Italijansko notranje ministrstvo je že napovedalo, da se bo na odločitev sodišča pritožilo. Salvini, ki odločno nasprotuje priseljevanju, je danes poudaril, da gre za dobro premišljeno strategijo, s katero bi prisilili Italijo, da svoja pristanišča znova odpre za ladje v zasebni lasti. Dodal je, da se bo boril proti temu, da ladja Open Arms pristane v Italiji, saj da "noče biti pajdaš tihotapcev", poročajo italijanski mediji.

Open Arms že skoraj dva tedna čaka na dovoljenje za vplutje v katero od pristanišč v Sredozemskem morju. Brez dovoljenja za vplutje v teritorialne vode pa je še vedno ladja Ocean Viking nevladnih organizacij SOS Meditarranee in Zdravniki brez meja (MSF), na krovu katere je 356 rešenih migrantov.

Italija vztraja pri politiki zaprtih pristanišč, in ne dovoli vplutja reševalnih ladij nevladnih organizacij, razen kadar druge države članice obljubijo, da bodo sprejele rešene migrante. Vstopa ladjam ne dovoli niti Malta.