Radioaktivno sevanje po smrtonosni eksploziji »jedrske baterije« med domnevnim testom nove vrste manevrirne rakete na deloma jedrski pogon, ki se je pripetila 8. avgusta na severu Rusije in zahtevala življenje petih znanstvenikov, je po poročanju ruske meteorološke agencije Rosgidromet skočilo za 16-kratno vrednost naravnega sevanja. Agencija je sevanje merila v severnem pristaniškem mestu Severodvinsk, blizu prizorišča nesreče. Ta se je zgodila na platformi v morju.

Meritve je agencija opravila na šestih lokacijah v Severodvinsku, vrednost sevanja pa je po njihovih besedah segala od 4-kratnika do 16-kratnika normalne vrednosti. Ta sicer znaša 0,11 mikrosivertov na uro. Najvišjo vrednost 1,78 mikrosivertov na uro so izmerili na eni lokaciji, a je tudi ta vrednost še vedno dovolj nizka, da ne predstavlja nevarnosti za človeka. Sevanje naj bi po podatkih Rosgidrometa skočilo za dve uri in pol. Pred tem so lokalne oblasti trdile, da je skok v sevanju trajal vsega 40 minut.

Rusiji zopet očitajo prekrivanje jedrske nesreče

Kot smo že poročali, je eksplozija med lokalnim prebivalstvom poskrbela za preplah, jod, čigar uživanje je zaščita pred posledicami sevanja, pa se je povzpel na sam vrh nakupovalnih seznamov številnih prebivalcev mesta. Ker so bile ruske oblasti vnovič skope s podatki, je bila Moskva zopet tarča kritik, da poskuša prekriti še eno jedrsko nesrečo.

Konec prejšnjega meseca je skupina mednarodnih strokovnjakov denimo potrdila, da je radioaktivni oblak, ki je leta 2017 prekril Evropo in dosegel tudi Slovenijo, najverjetneje nastal zaradi jedrske nesreče v objektu za predelavo jedrskih odpadkov Majak v ruski regiji Čeljabinsk. Rusija je ves čas zanikala, da bi oblak nastal zaradi jedrske nesreče v njihovi državi.