Nocoj je italijanski senat začel razpravo o tem, kdaj bo glasoval o nezaupnici premierju Giuseppeju Conteju, kot zahteva Liga Mattea Salvinija. Dan prej sta se Gibanje petih zvezd in opozicijska Demokratska stranka zavzela za 20. avgust, Liga pa za sredo 14. avgusta. To je v skladu s Salvinijevim stremljenjem, da čim prej pride do volitev, ki bi najbolj koristile njemu, saj Ligo zdaj podpira že skoraj 40 odstotkov Italijanov in obeta se mu položaj premierja. Predsednica senata Maria Elisabetta Alberti Casellati (Naprej, Italija) pa se je v ponedeljek na sestanku voditeljev poslanskih skupin senata odločila, da bo o datumu odločal ves senat na seji, ki se je začela danes ob 18. uri.

Na tej seji senata je govoril tudi Salvini in dejal, da je pripravljen sprejeti zahtevo Gibanja petih zvezd, da se za dobro tretjino zmanjša število poslancev in senatorjev, če bodo takoj zatem razpisane predčasne parlamentarne volitve. »Držati hočemo obljubo, ki smo jo dali Italijanom, in ukiniti 345 parlamentarcev (od 950), potem pa bomo, kot je pošteno in kot se spodobi, šli na volitve,« je dejal.

Razkol med demokrati

Zdaj je napeto predvsem v Demokratski stranki, saj je na robu razkola med bolj liberalnim krilom nekdanjega premierja Mattea Renzija, ki je zdaj nenadoma za povezovanje s Petimi zvezdami, in bolj levičarskim krilom sedanjega uradnega voditelja Nicole Zingarettija, ki meni, da bi bilo povezovanje s Petimi zvezdami darilo za Salvinija in bi ustvarilo »nov velik prostor« za skrajno desnico. Generalni sekretar hoče, da gre Demokratska stranka takoj na volitve in pokaže, kaj zmore proti Salviniju. Več analitikov daje prav Zingarettiju, ki se boji, da se bo ob prelaganju volitev in koaliciji demokratov s Petimi zvezdami Salvinijeva Liga le še okrepila, morda bi celo presegla 50 odstotkov glasov.

Renzijeva priložnost

Toda večina poslancev in senatorjev stranke podpira svojega nekdanjega voditelja Renzija, saj jim je on omogočil izvolitev. Gre skratka tudi za to, da bi nove volitve pometle z Renzijevim krilom, ki je zdaj še razmeroma močno zastopano v obeh domovih parlamenta. Na neki način je imel Salvini prav, ko je danes vzkliknil: »Renzi se boji izgubiti stolček!«

Sedanja politična kriza je vsekakor velika priložnost za vrnitev 45-letnega Renzija v ospredje italijanske politike. Nekateri analitiki pa njegovo ponujeno roko Gibanju petih zvezd, s katerim so se Renzi in demokrati sicer še pred nekaj tedni grdo zmerjali, razumejo tudi kot poskus, da bi se začela ustvarjati močna sredinska stranka.

Seveda gre v približevanju med Renzijem in Petimi zvezdami predvsem za to, da se volitve preložijo na poznejši čas in tako prepreči Salvinijev prevzem oblasti. Toliko bolj to velja za Gibanje petih zvezd, ki ima tretjino poslancev in tretjino senatorjev, saj bi jih na volitvah veliko izgubilo, po anketah polovico, dejansko pa najbrž še več, tako da bi postalo nepomembna stranka.