Festival Plavajoči grad (Floating Castle) se je po izgubi društvenih prostorov v grajskih pristavah pri gradu Snežnik, ki jih je povzročilo ministrstvo za kulturo, letos preimenoval v »medvednarodni« mobilni festival Plavajoči grad/Floating castle on the road. Namesto na enem prizorišču, v Kozariščah pri gradu Snežnik, bo od 26. do 31. avgusta potekal še na petih drugih lokacijah – v štirih istrskih vasicah Sokoliči, Hrvoji, Gračišče in Truške ter v koprskem starem mestnem jedru.

Simbolično na poti

Dogodki – večinoma koncerti (etno, folk, jazz), pa tudi lutkovne, plesne, akrobatske in alternativne gledališke predstave, filmske projekcije, branje poezije – bodo potekali po vzoru subkulturnega Kavč-festivala. Princip bo ulično igranje na klobuk, kar bo tudi edino plačilo glasbenikom, ki bodo nastopali na lastne stroške.

»Ko so nas prisilno izselili iz pristav, ker menda ne ustrezamo razpisnim pogojem, nismo želeli nehati, saj se je festival odlično prijel,« je povedala Jera Razdrih, ena od soorganizatork in članica Društva ljubiteljev gradu Snežnik. »Glede na to, da je umetniški vodja Matija Solce prvo edicijo festivala, takrat se je imenoval še Etno Histeria, pripravil v istrski vasici Gračišče, smo se odločili, da bi ga preselili tja, ampak ne povsem, vključili smo še nekaj drugih prizorišč. S tem 'festivalom na cesti' bi radi tudi simbolično pokazali, da festival nima več svojega sedeža, umetniška karavana pa se bo vseeno končala pri gradu Snežnik. V društvu še vedno upamo, da bomo nekoč znova pridobili festivalsko prizorišče in prostore za svoje delovanje.«

Svet v vasici

Koncertni in gledališki odri bodo letos tako po različnih dvoriščih, vrtovih, hišah in gradovih, 150 dogodkov bo odigralo 76 nastopajočih skupin oziroma 300 glasbenikov in gledališčnikov iz 25 držav, festivalski utrip pa bodo dopolnjevale različne delavnice za otroke in odrasle, pripravljala se bo domača hrana… Lokalno vzdušje istrskih vasic se bo mešalo z umetnostjo z vsega sveta.

Med nastopajočimi organizatorji izpostavljajo slovensko zasedbo Old Salt z novo zgoščenko, Dana Walla, ki bo prinesel zvok ameriškega podeželja, ta pa bo navdihoval tudi avstralsko akrobatko Theaker Von Ziarno in slikarko Frances Sander. Novo ploščo je pred kratkim izdala tudi dobitnica nagrade CNN, Angležinja Hannah James, pridružil se ji bo plesalec Toby Kuhn.

V sklopu etnofusion glasbe bodo igrali Holinky, Claudia Schwab, Getonka… Jazz in rock zvoke bodo proizvajali zasedba Kombo C Zlatka Kavčiča, italijanski etnorockerji I Salici, medtem ko bo avtorski indie folk v romunski preobleki predstavil duo Singing Colors, izraelskega pa eksperimentator Eldad Zitrin.

Izpostaviti gre še sedemčlanski politično nekorektni energetski francoski suburbani hiphop bend NoFlipe, potekalo pa bo tudi tradicionalno predfestivalsko druženje Etno Histeria. Ta že od leta 2003 generira nove spontane zasedbe, te pa potem nastopijo tudi na festivalu. Sestavi se tudi večdesetčlanski orkester Etno Histeria World Orchestra, kjer se preplete etnoglasba z vseh koncev sveta.