Prejšnji ponedeljek popoldne je koprski operativno-komunikacijski center nekdo obvestil, da je na parkirišču pred trgovskim centrom parkiran črn BMW, ki deluje kot kakšna potujoča trgovina, češ da se pri njem ustavljajo razne osebe in si z osebo v vozilu ves čas nekaj izmenjujejo. Koprski policisti in kriminalisti so takoj posumili, da gre za trgovino s prepovedano drogo. Akcija je bila uspešna, voznik BMW je v priporu zaradi preprodaje, policisti pa so zasegli večjo količino nevarne droge GBL, ki je derivat droge GHB, v javnosti znane kot droge za posilstvo.

Na parkirišču so policisti presenetili 25-letnika iz Kopra. Zraven sta bila še 28-letnica z Vrhnike in 22-letni Koprčan. Policista, ki sta prva prišla do vozila, sta opazila, da je imel 25-letnik v vozilu pod nogami plastenko, zavito v folijo, z napisom procleaner, v kateri je bila neznana tekočina. Poleg plastenke je imel pod nogami tudi prazno injekcijsko brizgalko. Dvaindvajsetletnik je ob prihodu mož v modrem pod avto odvrgel prazno injekcijsko brizgalko. Seveda je sledil takojšen pregled avta, v prtljažniku so našli kartonasto škatlo, v njej pa tri povsem enake originalno zapakirane plastenke, zavite v folijo in z napisom procleaner. Policisti so 25-letnika aretirali in z njim postopek nadaljevali na policijski postaji. Zasegli so plastenke in brizgalke.

Kriminalistični tehniki so takoj vzeli pod drobnogled vsebino plastenk. Že prvi test je pokazal, da tekočina v njih vsebuje prepovedano drogo GBL (gama-butirolakton), ki je intramolekularni ester GHB (gama-hidroksi butirat). Osumljeni 25-letnik je imel v avtu skoraj tri litre in pol te tekočine. Pridržali so ga za 48 ur, vmes pa opravili hišno preiskavo in v njegovem stanovanju našli še nekaj prepovedane droge MDMA, nekaj amfetaminov, litrsko plastenko z napisom GBL Europe, še eno plastenko procleanerja, zasegli pa so mu še mobilni telefon in dva računalnika.

Naslednji dan so osumljenca skupaj s kazensko ovadbo zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je za 25-letnika odredil pripor. Za očitano kaznivo dejanje je predvidena kazen od enega do desetih let zapora.