Dogajanje na hongkonškem mednarodnem letališču zunanjemu svetu najbolj neposredno kaže, kaj se že dva meseca dogaja v nekdanji britanski koloniji, povrnjeni Kitajski pred dobrima dvema desetletjema. Protest proti že umaknjenemu spornemu zakonu o izročanju osumljencev hujših kaznivih dejanj zdajšnji matični državi je v tem času dobil mnogo širšo konotacijo, ki so jo danes na enem od letakov pri blokiranju prijav za lete protestniki strnili v kratko opravičilo: »Oprostite za neprijetnosti, a bojujemo za našo prihodnost.« Večina jo še vedno vidi v leta 1997 vzpostavljenem odnosu »ene države, dveh sistemov« s Pekingom, za katerega trdijo, da erodira ob aktivnem sodelovanju Pekingu privržene voditeljice izvršne oblasti Carry Lam. Njihova glavna zahteva ob demokratizaciji postavljanja mestne oblasti prek splošnih volitev je zato njen poprejšnji odstop, kar pa je Lamova na današnji tiskovni konferenci znova zavrnila.

Lamova zavrača odstop

»Moja odgovornost presega ta poseben obseg protesta,« je dejala novinarjem v vladni palači, pred demonstranti varovani z dva metra visoko zaščitno ograjo. Ocenila je, da je njihovo nasilje mesto spravilo v »paniko in zmedo«, solznih oči pa je navzoče rotila in vprašala: »Vzemite si minuto za razmislek, poglejte naše mesto, naš dom, ali si res želite, da se ga potisne v brezno in boste gledali, kako se bo razbilo na koščke?« Medtem ko je govorila o svoji odgovornosti, da kot predsednica vlade poskrbi za ponovno oživitev hongkonške ekonomije s »pozornim poslušanjem svojih someščanov in njihovim najširšim vključevanjem«, je hongkonški borzni indeks HSI zdrsnil še dva odstotka in dosegel najnižjo vrednost v letošnjem letu.

Je kitajska policija v pripravljenosti?

Medtem je bil zaradi protestnikov, tokrat v hali za prijave letov, danes že peti dan močno moten letalski promet. Množice jeznih potnikov so se skušale prebijati skozi ovire z vozički za prtljago in človeške verige, a zvečine brez uspeha. Hongkonška družba Cathay Pacific je odpovedala okoli 200 poletov, so pa vskočile druge kitajske letalske družbe s ponudbo potnikom, da jih brezplačno vozijo na bližnja letališča v Guangzhou, Macau, Shenzhen ali Zhuhai.

Pravo zaskrbljenost tudi širše pa je sprožila objava kratkega videa v medijih, ki prikazuje kitajski vojaški oklopni konvoj v Shenzenu v soseščini Hongkonga. Na njih opazno ni bilo siceršnje težke oborožitve, premik pa so pojasnjevali z rednimi vajami. Politični analitiki ocenjujejo, da gre za svojevrstno psihološko vojno s strani Pekinga, ki naj bi po nekaterih nepotrjenih navedbah že poskrbel za tajno okrepitev hongkonške 30.000-glave policije z okoli 2000 možmi, usposobljenimi prav za posredovanje v nemirih. Oglasila pa se je tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet in od hongkonških oblasti zahtevala preiskavo tako policijskega nasilja nad protestniki kot napade na policiste, ki jih je Peking zaradi uporabe molotovk že povezal s terorizmom.