Met sekire

V Ljubljani na Kajuhovi cesti so lani, maja letos pa še v Orehovem gaju odprli največje središče za metanje sekire v Evropi. Metanje sekir kot prostočasna dejavnost je zelo hitro postalo eden najbolj vročih trendov, ki so mu »podlegle« tudi ženske. V prostoru za »sekiromet« na Kajuhovi, kot so poimenovali ta novi gostilniški šport, je 12 tarč, v katere lahko sekire hkrati meče do sto igralcev, za varnost pa skrbijo posebej usposobljeni inštruktorji »sekirometa«. Pri tej igri ne gre za moč, ampak je najpomembnejša tehnika, v uro in pol dolgem programu pa usposobljeni inštruktorji udeležencem predstavijo igro, pravila in varnostne postopke, pokažejo pravilen met, nato pa se v metanju preizkusijo udeleženci. Na turnirje (imeli so zimsko ligo v sekirometu, ki je pripeljala do državnega prvenstva) se je na veselje organizatorja prijavilo cel kup deklet. Kot je povedala Nataša Potočnik, ki bdi nad letečimi sekirami, so bile med najbolj živahnimi Košutke iz Kočevja. »Osem deklet, zelo zabavnih. Imamo tudi Ašo Grahelj, ki je izredno dobra in konkurira fantom. Na državnem prvenstvu se je uvrstila na prvo mesto v ženski kategoriji in na šesto v absolutni razvrstitvi.«

Pikado

Mirna roka, bistro oko, preciznost, vztrajnost in vaja so odlike večine dobrih športnikov. In medtem ko nekateri pikado jemljejo ko igro, ga drugi obravnavajo kot športno disciplino. Čeprav se s pikadom še vedno največ ukvarjajo moški, je vedno več žensk, ki beležijo vrhunske rezultate.

Nevsakdanji hišni ljubljenci

Čeprav obstajajo določeni stereotipi, povezani z ženskami in njihovimi konjički, je tukaj še eden tistih, ki brezsramno rušijo tabuje. Ne velja več, da so vedno ženske tiste, ki se bojijo kač, kuščarjev in drugih bitij iz živalskega cesarstva, izvzeti so seveda psi in mačke.

Hitrostne dirke z avtomobili

Dirke z motornimi vozili na poligonih niso več rezervirane le za moške, vedno več žensk je, ki so včlanjene v motorne klube. Kar nekaj dam si uspešno služi kruh prav z dobljenimi stavami ob zmagi.