Voditelji poslanskih skupin strank v italijanskem senatu so se danes odločili, da bo senat predvidoma drevi odločal o tem, kdaj bo glasovanje o nezaupnici premierju Giuseppeju Conteju. Stranka Liga notranjega ministra Mattea Salvinija, ki je zahtevala odstop Conteja in nove volitve, hoče, da bi bilo to glasovanje že pojutrišnjem. Koalicijsko Gibanje petih zvezd Luigija Di Maia in levosredinska opozicijska Demokratska stranka pa se zavzemata, da bi se to zgodilo prihodnji torek, 20. avgusta.

Analitiki ocenjujejo, da želi Salvini volitve čim prej, da bi tako izkoristil visoko priljubljenost Lige in se prek predčasnih volitev zavihtel na premierski položaj. Di Maio in demokrati pa mu očitajo, da je to neodgovorno, ker mora Italija Evropski uniji kmalu predložiti predlog proračuna.

Senat bo jutri razpravo začel ob 18. uri. Določil naj bi datum glasovanja o nezaupnici Conteju. Če bo ta izglasovana, to še ne pomeni predčasnih volitev, saj je mogoča sestava tehnične vlade. Gre sicer za zelo nenavadno dogajanje v Italiji, saj je avgust običajno politično mrtva sezona, zdaj pa so senatorje na odločanje o nezaupnici poklicali s počitnic.

Renzi za prehodno vlado

Matteo Renzi, ki je bil demokratski premier v letih 2014–2017 in je v sicer precej razklani stranki še vedno vpliven, je v intervjuju za dnevnik Corriere della Sera nasprotoval takojšnjim predčasnim volitvam. Renzi predlaga prehodno vlado s parlamentarno večino, ki bi jo podprlo več strank dobre volje, tudi njegova demokratska stranka in populistično Gibanje petih zvezd, ki je trenutno najmočnejša stranka v parlamentu po lanskih volitvah. Za nekdanjega voditelja demokratov bi bile nove volitve v trenutku, ko je treba pripraviti proračun za leto 2020 (čemur se je očitno hotel Salvini izogniti z izstopom iz vlade), norost.

Nekateri vodilni politiki Gibanja petih zvezd so že dali vedeti, da ne bi nasprotovali koaliciji z Demokratsko stranko, in obžalujejo, da so sodelovali z Ligo v vladi. O tem se še ni izrekel Di Maio, ki na vsak način nasprotuje predčasnim volitvam, ker hoče, kot pravi sam, najprej izvesti parlamentarno reformo in za dobro tretjino zmanjšati število poslancev in senatorjev. Če bi mu uspelo uveljaviti to parlamentarno reformo, bi bile predčasne volitve šele prihodnje leto poleti. Vsekakor se Di Maio boji volitev v naslednjih mesecih, ker bi močno oslabile njegovo stranko. Sedanji voditelj demokratov Nicola Zingaretti pa, drugače kot Renzi, ni naklonjen povezovanju z Gibanjem petih zvezd in meni, da lahko že predsednik države Sergio Mattarella s svojimi pristojnostmi onemogoči jesenske predčasne volitve.

Salvini, ki se je vrnil z italijanskih plaž v Rim, vsekakor ne bo zlahka dobil potrebne večine za nezaupnico premierju Conteju, saj imajo senatorji Gibanja petih zvezd, Demokratske stranke in še nekaterih strank, ki so nenaklonjeni Ligi, 174 sedežev, Liga pa skupaj z Berlusconijevimi poslanci in skupino Bratje Italije 137 sedežev. A tudi če bi Salviniju uspelo pridobiti dovolj senatorjev iz drugih strank, ima glede razpustitve obeh domov parlamenta in razpisa novih volitev zadnjo besedo predsednik države. Ker Mattarella zahteva, da mora sedanji parlament z obema domovoma jeseni izglasovati proračun za prihodnje leto, bi lahko v ta namen oblikoval tehnično vlado, ki pa med Italijani ne bi imela podpore.