Kot je dejala Martina Mrakovčič, vodja piranskega mladinskega EPI centra, prav tako tudi pobudnica turnirja v igri magic za najmlajše, je ideja za druženje otrok na plaži prišla spontano. »Kot tudi samo učenje igre s kartami. Kolegica Anka, ki vodi EPI center v Luciji, se je sama navdušila nad kartami, na pobudo enega od dečkov, ki hodi v piransko enoto in čigar oče tudi sam že vrsto let igra karte, pa smo igro predstavili tudi piranskim otrokom,« pove Mrakovčičeva.

Mladinski EPI center v Piranu v popoldanskih urah skrbi za kakovostno preživljanje prostega časa otrok, prav tako ponuja vrsto športnih aktivnosti. »Navdušenje nad igro s kartami se je pri otrocih zelo hitro prijelo in kmalu so računalniške igrice zamenjale karte. Tudi ko je bil Piran nekaj dni odrezan od interneta, naši otroci tega niso opazili,« pove Mrakovčičeva, ki vidi v igri kar nekaj prednosti: »Vsak igralec, ki prevzame vlogo čarovnika, sestavi kupček oziroma deck z vsaj 60 kartami iz svoje zbirke in z njim igra proti nasprotniku. Da je bila igra na turnirju pravična, je vsak otrok dobil enak osnovni kupček.«

Odklopljeni otroci

Deset igralcev, razdeljenih v pet skupin, je tako skušalo svojega nasprotnika napasti z različnimi kartami. Karte zemlje (Lands) so najosnovnejše, saj te oskrbujejo z magično energijo, ki jo potrebuješ za igranje z vsemi drugimi kartami. Karte bitij (Creature) pa v igri predstavljajo bitja, ki se bojujejo zate, vsako tako, da napada nasprotnika ali pa se bojuje proti nasprotnikovim bitjem. Druge karte predstavljajo čarovnije, ki jih lahko igraš, da prizadeneš nasprotnika ali pomagaš svojim bitjem. »Ne le da smo otroke 'odklopili' od računalnikov in pametnih telefonov. Opažamo, da se je vidno izboljšalo tudi njihovo branje in razumevanje angleščine, saj je moč posamezne karte zapisana prav v angleščini. Da ne omenjam družabne note,« je še povedala sogovornica.

Čeprav se nagrade na svetovnih turnirjih vrtijo okoli več sto tisoč dolarjev, tudi pri najmlajših niso pozabili na to. »Vsi tekmovalci, ne glede na uvrstitev, bodo po končanem turnirju v dar dobili nekaj kart,« je pogovor, preden so mize zasedli odrasli igralci, še povedala Mrakovčičeva.