Vseevropska akcija Hitrost bo v tem tednu potekala tudi na slovenskih cestah. Policisti bodo poostreno preverjali, ali vozniki upoštevajo omejitve hitrosti. Prav prevelika hitrost glede na statistične podatke namreč ostaja glavni vzrok za prometne nesreče z najhujšim izidom.

Lani je zaradi prevelike hitrosti na cestah umrlo 37 ljudi, kar je predstavljalo 41 odstotkov vseh smrtnih žrtev. Letos se je prometna varnost na naših cestah močno poslabšala. To velja tudi za nesreče zaradi previsoke hitrosti. Do konca prejšnjega tedna je v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti, umrlo 31 ljudi, kar predstavlja kar 47 odstotkov vseh smrtnih žrtev naših cest. V enakem obdobju lanskega leta je zaradi hitrosti v prometnih nesrečah umrlo 22 ljudi.

Hitrost največkrat ubija na cestah zunaj naselja. Štirinajst žrtev je bilo na regionalnih, sedem na glavnih in še pet na avtocestah. V naseljih je zaradi hitrosti umrlo pet udeležencev v prometu. Največ umrlih je med potniki v osebnih vozilih (9), umrlo je tudi osem voznikov, še posebno pretresljiv je podatek, da je zaradi hitrosti letos umrlo tudi sedem voznikov motornih koles, dva potnika na motornih kolesih, dva pešca in en kolesar.

»Z akcijo želimo umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje že za nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšajo tveganje nastanka prometne nesreče in težo njenih posledic. S poostrenim nadzorom hitrosti želimo prometne udeležence opozoriti, naj bodo bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti. Dolgoročni cilj je vplivati na voznike, da bi spremenili svoj slog vožnje, in sicer da bi vozili čim bolj defenzivno, umirjeno in z upoštevanjem šibkejših udeležencev v prometu,« so sporočili s policije.

Pri policiji ugotavljajo, da so višje povprečne hitrosti značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Razumljivo, predvsem poleti. »Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, da lahko vozijo hitreje. Poletje je tudi čas dopustov, takrat je navadno tudi promet gostejši, zato lahko do nesreče pride hitreje. Voznike zato pozivamo, naj se na pot odpravijo spočiti, naj gredo na pot pravočasno in naj bodo v prometu strpni in umirjeni,« dodajajo pri policiji, kjer so prepričani, da za lastno varnost največ storimo vozniki sami. Enostavno že z upoštevanjem prometnih predpisov.