Zaradi vročinskega vala danes za večji del Hrvaške velja rdeči alarm. Najviše temperature so danes izmerili na območju Reke, Knina, Splita in Dubrovnika. V posameznih mestih v Dalmaciji so izmerili več kot 40 stopinj Celzija. V Kninu so tako na primer ob 15. uri izmerili 40,2 stopinje Celzija. Tudi v Puli so izmerili 40 stopinj in v središču mesta so bili na ulicah samo najbolj vzdržljivi in tisti, ki so delali, je poročal portal Dnevno. V dalmatinskem zaledju močno sonce žge brez sapice, še posebej v Sinju, navaja dnevnik Nove TV.

V Pločah so ob 15. uri izmerili 37,3, v Šibeniku 37,1, v Splitu 36,6, na Hvaru 33,4 stopinje Celzija, navaja portal index.hr.

Vročina naj bi se na Hrvaškem umirila v torek, ko naj bi državo dosegla hladnejša fronta, ki bi jo lahko pospremile tudi nevihte. Za jug Hrvaške sicer še vedno napovedujejo tudi do 36 stopinj Celzija. Vroče pa je tudi v Srbiji. Najvišje temperature so izmerili v Ćupriji, Leskovcu in Vranju, kjer so ob 16. uri izmerili 38 stopinj Celzija. Po podatkih srbskega hidrometeorološkega zavoda so ob 16. uri izmerili 37 stopinj Celzija v Beogradu, Kragujevcu, Valjevu in Sremski Mitrovici, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Podobno kot na Hrvaškem tudi v Srbiji v torek pričakujejo nevihte in ohladitev. Tudi iz BiH poročajo o visokih temperaturah, do okoli 40 stopinj Celzija, na jugu BiH o 41 stopinjah. V državi velja oranžno opozorilo. Podobno je tudi v Severni Makedoniji, kjer so v prestolnici Skopje izmerili 40 stopinj Celzija. V tamkajšnjem živalskem vrtu so zato sprejeli posebne ukrepe za hlajenje živali. Med drugim opicam dajejo velike količine sadnega sladoleda, da bi se ohladile, nosorogom ledene lubenice, slone pa polivajo s hladno vodo, poročajo lokalni mediji.

Visoke temperature so danes izpraznile tudi ulice Podgorice, kjer je bilo 40 stopinj Celzija, a je bil občutek toplote še večji. Zdravniki so tako imeli polne roke dela zaradi sončarice, navaja Tanjug Radiotelevizijo Črne gore. Afriški toplotni val je danes zajel tudi Albanijo, kjer je bila izmerjena najvišja temperatura 41,6 stopinje Celzija. Tudi tam so bile ulice prestolnice Tirana prazne, poroča Tanjug.

Ohladitev že jutri

Je pa danes zadnji dan visokih temperatur tako pri nas kot tudi na Hrvaškem, saj se že jutri obeta ohladitev. Ohladitev bodo žal zopet spremljale močne nevihte, na Primorskem tudi burja. Na jugu Hrvaške pa vročina ne bo popuščala, saj tudi jutri pričakujejo nad temperature nad 35 stopinj Celzija.

Zaradi vročine ponekod v Evropi obsežni požari

Marsikje drugod po Evropi se zaradi dalj trajajočega vročega in suhega vremena borijo z obsežnimi požari. Več vasi in kampov so morali konec tedna zaradi ognjenih zubljev evakuirati v Grčiji, velik požar je izbruhnil tudi na priljubljenem letoviškem španskem otoku Gran Canaria.