Manjše mesto ob istoimenskem jezeru Erie v ameriški Pensilvaniji je zadela huda tragedija. V noči s sobote na nedeljo je v eni od stanovanjskih hiš izbruhnil požar, v njem pa je življenje izgubilo pet otrok, starih med osem mesecev in sedem let. Štirje so bili iz iste družine, tam pa so bili v nočnem varstvu. Peta žrtev je bil otrok vodje vrtca, ki so jo hudo poškodovano odpeljali v bolnišnico. Med poškodovanimi je bil še sosed, ki je brez pomisleka stekel na pomoč v ogenj.

Pred hišo že spomeniki igrač

Priče so opisovale grozljiv pogled na trinadstropno stavbo, iz oken katere so v nebo švigali plameni. Nekateri so več ulic stran slišali krike najstnikov, ki sta pred ognjem pobegnila s skokom z okna z drugega nadstropja na verando, od koder so jima na varno pomagali sosedi. Kljub trudu mnogih se do otrok zaradi ognja, dima in vročine niso mogli prebiti. Ponje so se podali gasilci, reševalci so jih na dvorišču pred hišo skušali oživiti, a zaman. Takšne intervencije so posebno težke tudi zanje. Za zdaj ni znano, ali so otroci umrli zaradi vdihavanja dima, ki jih je presenetil med spanjem, ali zaradi hudih opeklin.

»Nismo še povsem dojeli, kaj se nam je zgodilo. Izguba je neizmerna,« je s pločnika na nasprotni strani ceste od pogorišča za lokalni Erie Times-News v nejeveri povedala Valerie Lockett-Slupski, babica štirih žrtev. Njuni starši so imeli nočno izmeno, v ta vrtec pa so sestrici in bratca hodili že skoraj leto. Zdaj so jim sorodniki, sosedi in prijatelji pred povsem požgano hišo spontano naredili manjše spomenike iz plišastih igrač, balonov in rož. Kakšen meter stran stojita otroški voziček in prazen rdeč avtomobilček.

Rešili bi jih protipožarni alarmi

Požar naj bi izbruhnil zaradi domnevne napake na električni napeljavi, a poročanja medijev gasilci še niso potrdili. »Zdi se, da se je požar vnel v dnevni sobi v prvem nadstropju hiše,« je pojasnil požarni inšpektor John Widomski, preiskavi o vzroku pa so se priključili še dva inšpektorja in trije policisti, usposobljeni za preiskavo požarov. »Pod kavčev je bilo več razdelilcev, v katere so bili priključeni številni električni kabli,« je za Erie Times-News povedal poveljnik gasilcev Guy Santone. »V hiši je bil samo en protipožarni alarm, pa še ta na podstrešju, kjer ni bil za prav nobeno rabo,« je opozoril na pomanjkljivost, ki bi otrok verjetno lahko rešila življenje. »Z več alarmi bi tragedijo preprečili,« je bil jasen.

Varstvo v hiši je Elaine Harris nudila 24 ur na dan, sedem dni na teden, vključujoč praznike. Mediji so izkopali nekaj poročil inšpekcij iz preteklosti – januarja letos so med drugim našli cigaretne ogorke in pepel v prostorih za igro ter v kuhinji. »Vse bom počistila in prostor tudi primerno vzdrževala,« je v odgovor takrat sporočila vodja varstva, kar je po dokumentih inšpektorata tudi storila. Isti dan so v drugem poročilu opozorili na nepravilno zavarovane električne vtičnice, ki so lahko posebno nevarne za otroke do petega leta starosti. V vrtcu naj bi tudi to pomanjkljivost hitro rešili.