V videoposnetku, objavljenem danes na Twitterju, je Johnson obljubil, da bo razširil pristojnosti policistov pri prijetju in preiskavi osumljencev ter da bo poskrbel za dodatnih 10.000 mest v zaporih.

"Ostro moramo ukrepati proti kriminalu. To pomeni ostro ukrepanje proti kriminalcem," pa je vodja britanskih konservativcev zapisal v komentarju v današnji izdaji časnika Mail on Sunday.

Nove pristojnosti, ki jih preizkušajo že v okviru obstoječega pilotnega projekta v sedmih policijskih območjih, naj bi razširili še na 8000 policistov v Angliji in Walesu. Policisti v skladu z novimi pristojnostmi ne bi več potrebovali dovoljenja nadrejenega uslužbenca pri prijetju in preiskavi osumljencev. Že sedaj pa so policiji omogočali, da ustavi in preveri ljudi brez utemeljenega suma.

Novi ukrepi vlade so odgovor na porast števila napadov z nožem v Veliki Britaniji. Nedavno je bil v napadu z mačeto težje poškodovan policist, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada jih uvaja tudi v času naraščajočih napetosti in negotovosti v britanski družbi, ki se pripravlja na to, da bo Združeno kraljestvo v kratkem izstopilo iz Evropske unije.

Britanski mediji ob tem ugibajo, ali se Johnson, ki je prejšnji mesec nasledil Thereso May na čelu konservativne stranke in se zavihtel na premierski položaj, morda ne pripravlja na predčasne parlamentarne volitve, do katerih bi lahko prišlo spričo nejasnosti in zastoja v procesu brexita.

Johnson je v nastopnem govoru kot premier obljubil, da bo 31. oktobra državo popeljal iz Evropske unije, z ali brez dogovora z Brusljem.