Koalicijske sile pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpirajo jemensko vlado, so danes izvedle napade na položaje separatistov, ki se borijo za neodvisnost južnega Jemna, potem ko so ti zavzeli predsedniško palačo v Adnu in prevzeli nadzor nad pristaniškim mestom. Po navedbah Združenih narodov je bilo v spopadih ubitih najmanj 40 ljudi.

Sunitska koalicija s Savdsko Arabijo na čelu, ki uživa mednarodno podporo, je po lastnih navedbah napadla območje, ki predstavlja »neposredno grožnjo« legitimni jemenski vladi predsednika Abela Raba Mansurja Hadija. Ta se zadržuje v savdskem Riadu, medtem ko ima njegova vlada začasni sedež v Adnu.

Katere cilje so napadli in za kakšno vojaško akcijo je šlo, koalicijske sile niso podrobneje pojasnile. Prebivalci Adna so poročali o zračnih napadih na položaje separatistov v tem drugem največjem mestu v državi. Sile Južnega prehodnega sveta (STC) so v soboto po večdnevnih spopadih s silami, zvestimi jemenski vladi, zasedle Aden in prevzele nadzor nad predsedniško palačo ter vojaškimi oporišči. Po navedbah Združenih narodov je bilo v spopadih ubitih okoli 40 ljudi, 260, vključno s civilisti, pa jih je bilo ranjenih.

Jemenski varnostni predstavniki so pred tem ameriški tiskovni agenciji AP poročali o več kot 70 mrtvih. Človekoljubna organizacija Zdravniki brez meja pa je sporočila, da so v manj kot 24 urah oskrbeli 119 ranjenih.

»Žalostno je, da med praznikom družine objokujejo smrt svojih ljubljenih, namesto da bi skupaj praznovali v miru in harmoniji,« je dejala koordinatorica za človekoljubno pomoč ZN v Jemnu Lise Grande. Po besedah Grandejeve je zdaj njihova glavna skrb razposlati zdravniške ekipe, da bi pomagali ranjenim. Izrazila je tudi močno zaskrbljenost spričo poročil, da civilistom, ujetim v svojih domovih, primanjkuje hrane in vode.

Zavzetje mesta in zasedba predsedniške palače, ki so jo separatisti po prepričanju jemenske vlade izvedli ob podpori Združenih arabskih emiratov, kažeta na velik razkol med koalicijskimi silami, katerih skupni cilj v Jemnu je bil boj proti šiitskim Hutijem, ki jih podpira Iran. Trajajoči spopadi otežujejo prizadevanja Združenih narodov za ustavitev konflikta, v katerem je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, in še poglabljajo humanitarno krizo v tej obubožani državi.