Slovenska odbojkarska reprezentanca je kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v skupini D končala na tretjem mestu in močno zaostala za prvim mestom in tako želeno vozovnico za Tokio. V svojem drugem nastopu v kvalifikacijah – prvem po letu 2012 – je na treh tekmah vpisala le eno zmago in ni izpolnila cilja, ki si ga je zastavila pred odhodom v Gdansk. Igralci selektorja Alberta Giulianija so praktično vse možnosti za uvrstitev na olimpijske igre prihodnje leto zapravili že po prepričljivem porazu na uvodni tekmi proti Franciji (0:3), edine točke pa osvojili v soboto, ko so brez izgubljenega niza odpravili afriške prvake Tunizijce.

Pred zadnjo tekmo proti gostiteljem je slovenske odbojkarje v japonsko prestolnico vodila le še teorija. Aktualne svetovne prvake bi morali premagati s kar 3:0, poleg tega pa bi morali osvojiti še 17 točk več kot tekmeci. A v igri za veliko presenečenje so bili le v prvem nizu, ki je bil tudi njihov najboljši na vsem tekmovanju. V njem so vodili od samega začetka, kar dvakrat pa imeli prednost petih točk (9:4 in 21:16). Poljakom so obilo težav povzročali z uspešnim servisom, stekla pa jim je tudi igra v bloku in obrambi.

A visokega ritma in ravni v nadaljevanju niso več zdržali. V drugem nizu je bilo napak namreč že več. Žoga je pri začetnem udarcu prevečkrat končala v mreži ali zunaj igrišča, kar je bilo usodno v končnici. Ekipi sta bili do izida 20:20 namreč še poravnani, nato pa je z dvema zaporednima asoma svoje razkošno odbojkarsko zanje pokazal naturalizirani Poljak Wilfred Leon, po napakah Tineta Urnauta in Gregorja Ropreta na servisu pa so Poljaki izenačili na 1:1. S tem so razblinili slovenske upe na čudež, sami pa si zagotovili prvo mesto v skupini in uvrstitev na olimpijske igre.

Podobno izenačen je bil tudi tretji niz, a so Slovenci tako kot že proti Franciji spet popustili v končnici. Bodisi zaradi pomanjkanja pripravljalnih tekem bodisi zaradi slabe psihološke pripravljenosti so pri izidu 23:23 dobili dve zaporedni točki. Če je Slovenija v prvih treh nizih še imela željo, da bi pred 12.000 gledalci prišla do odmevne zmage, se je v četrtem pravzaprav že predala. Selektorja obeh reprezentanc sta priložnost ponudila rezervistom, večjo željo po uspehu pa so pokazali gostitelji, ki so še pred drugim tehničnim odmorom pobegnili na štiri točke prednosti, prednost pa zadržali vse do konca.

»Proti Poljakom ni bilo kaj veliko drugače kot na prvi tekmi, obakrat smo igrali na precej visoki ravni. Rezultat sicer ni najboljši, a vemo, da je bil na drugi strani mreže izjemen tekmec in da je težko zmagati. Predvsem v prvem nizu smo igrali dobro na servisu, v bloku in obrambi in tudi v protinapadih. To mora biti naš cilj za prihodnje, ohranjati takšno raven igre,« je po zaključenem turnirju ocenil Alberto Giuliani. Italijana na klopi Slovenije pred domačim septembrskim evropskim prvenstvom čaka še veliko dela. Med drugim bo moral nasloviti veliko število napravljenih lastnih napak svojih igralcev proti Franciji (25) in Poljski (33) ter slabšo igro v zaključkih setov.

Slovenska vrsta kljub zapravljeni priložnosti v Gdansku vseh možnosti za nastop na olimpijskih igrah sicer še ni izgubila. Morebitno novo priložnost bo imela januarja, ko bo organiziran celinski kvalifikacijski turnir. Katere reprezentance bodo na njem nastopile, bo znano po evropskem prvenstvu.