Problem nepričakovani preobrati

V poslanskih vrstah je ob tem mogoče slišati tudi konkretne primere, ki naj bi potrjevali potrebnost omenjene spremembe. Tako naj bi imeli v eni od strank velike težave, ko je njihov poslanec tik pred volitvami zapustil parlamentarne klopi. Če ne bi bil eden od članov stranke, ki so kandidirali v isti volilni enoti, brezposeln, bi parlament verjetno do konca mandata deloval z enim poslancem manj. Nihče namreč ni želel za nekaj mesecev in brez dodatne varnosti zapustiti delovnega mesta.

Težave je imel tudi poslanec, ki je moral zaradi nagle vrnitve enega od ministrov v poslanske klopi iz državnega zbora oditi prej kot v šestih mesecih. Njegova zagata je bila še toliko večja, ker je bil pred nastopom poslanske funkcije učitelj, vmes pa se je že začelo novo šolsko leto.

Na ministrstvu za finance tudi predloga, da bi imeli vsi poslanci pravico do šestmesečnega nadomestila plače, ne podpirajo. Kot pravijo, bi bila takšna rešitev nesorazmerna; ne more nekomu za en dan dela pripadati šest mesecev nadomestila.

Polletno nadomestilo za dva dni dela

Da bi bil kdo poslanec zgolj en dan, se doslej sicer še ni zgodilo, se je pa že, da je minister sedel v vladi zgolj dva delovna dneva. Po zdaj predlagani rešitvi bi mu v primeru, če se ne bi mogel vrniti na prejšnje delovno mesto, pripadalo polletno nadomestilo ministrske plače. Določila zakona o poslancih namreč v tem delu veljajo tudi za premierja, ministre in generalnega sekretarja vlade. me