Čoln z 85 migranti je v četrtek zvečer opazilo letalo evropske operacije Sophia. Ladja Ocean Viking, ki se je takrat odpravila na svojo prvo reševalno misijo, je zaradi teme prenehala z iskanjem in je čoln našla šele danes zjutraj. Na čolnu je bilo 74 moških, pet žensk in štirje otroci, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ladja še vedno išče drug čoln, ki je iz Libije odplul ob istem času.

Ocean Viking pluje pod norveško zastavo, zato je italijanski notranji minister Matteo Salvini norveški vladi že poslal pismo, v katerem pravi, da "Italija ni pravno obvezana, niti pripravljena sprejeti neidentificiranih nezakonitih migrantov z ladje".

Danes zjutraj pa je ameriški igralec Richard Gere obiskal ladjo španske nevladne organizacije Open Arms, ki se nahaja pred obalo italijanskega otoka Lampedusa, da bi spoznal posadko ladje in 121 migrantov na njej, od katerih je okoli 30 mladoletnikov. Prav tako jim je prinesel vodo in hrano. Ladja že dober teden čaka na dovoljenje za vplutje v kakšnega od pristanišč v Sredozemskem morju.