Yingluck Shinawatra je zbežala iz kraljevine leta 2017, ko je tam še vladala vojaška hunta. Državo je zapustila nekaj tednov preden so jo obsodili na pet let zapora zaradi malomarnosti pri ravnanju pri programu državnih subvencij za riž.

Nekdanja premierka in njeni podporniki trdijo, da je bilo sojenje lov na čarovnice, ki ga je vodila vojaška hunta.

Yingluck Shinawatra je sicer po begu po poročanju britanskih medijev dobila desetletni britanski vizum, ki ji omogoča, da prosto vstopa in izstopa iz Velike Britanije, vendar v državi ne sme ostati neprekinjeno dlje kot šest mesecev.

Srbska revija Nedeljnik pa je v četrtek objavila fotografijo vladnega dokumenta, v katerem piše, da je političarka prejela srbsko državljanstvo. Na dokumentu je bil zaveden datum 27. junij.

Glede na fotografijo je dokument podpisala srbska premierka Ana Brnabić. Srbska vlada ali tiskovni predstavnik Yingluck Shinawatra se sicer po pisanju AFP še nista odzvala na poročanje medijev.

V izgnanstvu že leta živi tudi njen premožni brat in nekdanji premier Thaksin Sinawatra, ki ga je s položaja odnesel vojaški udar leta 2006. Pred leti so mu odobrili črnogorsko državljanstvo, živi pa med Londonom in Dubajem.