Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Kitajske Hua Chunying je potezo ZDA označila za zlorabo državnih pooblastil. Blatenje kitajskih podjetij naj bi resno spodkopavalo ugled ZDA v svetu in njihove lastne interese. Kitajska vlada namerava podpreti podjetja, ki bodo vložila tožbe za zaščito njihovih pravic in interesov.

Trumpova vlada je v sredo objavila prepoved poslovanja agencij zvezne vlade z omenjenimi kitajskimi podjetji. Za to se je odločil, ker naj bi ta podjetja sodelovala s kitajskimi obveščevalnimi službami in vohunila ter kradla zahodno tehnologijo. Huawei je že napovedal tožbo, druga podjetja pa se mu bodo verjetno pridružila.

Trumpova vlada je maja že prepovedala prodajo ameriške tehnologije Huaweiju, vendar z 90-dnevnim odlogom. Huawei je drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu za Samsungom in pred Applom ter vodilni ponudnik opreme za telekomunikacijska omrežja. Brez dostopa do ključnih ameriških čipov, ki jih proizvaja Intel, in druge opreme to ne bo dolgo trajalo.

Trump podpira poceni denar

Američani sicer Huawei in nasploh kitajska podjetja dolga leta obtožujejo vohunjenja in kraj skrivnosti. Tokratni ostri ukrepi so sestavni del Trumpovih trgovinskih pogajanj s Kitajsko. V primeru širšega trgovinskega dogovora problema za Huawei več ne bo, ampak ta dogovor ni zanesljiv. Trump je začel trgovinsko vojno s carinami, Kitajska vrača s podobno mero.

Trgovinska vojna se je zaostrila, ko je Trump napovedal dodatne carine še na 300 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske. Kitajska je prenehala kupovati ameriške kmetijske pridelke in devalvirala valuto juan, Trump jo je razglasil za manipulatorko valute, kar mu omogoča sankcije, obenem pa se jezi na centralno banko Federal Reserve, ker ne sodeluje v njegovi vojni s hitrejšim nižanjem obresti.

Trump je v četrtek izjavil, da zagovarja poceni dolar, česar še ni storil noben predsednik ZDA v zgodovini, čeprav si je to mogoče zasebno mislil. Cenejši dolar namreč pomeni cenejši in večji izvoz. Federal Reserve je pozval, naj sodeluje in poceni dolar, pri čemer pa je pozabil, da ni v Pekingu, ampak v Washingtonu.