Tožilstvo je proti Atambajevu vložilo obtožbo zaradi nezakonitega kupovanja zemljišč in korupcije. Atambajev, ki obtožbe zavrača, je v zadnjih tednih na svojem posestvu blizu prestolnice Biškek zbral svoje podpornike in okrepil varovanje. Potem ko so mu poslanci junija zaradi obtožb odvzeli imuniteto, je napovedal, da se bo do konca boril proti obtožbam, administracijo sedanjega predsednika države Sorunbaja Šenbekova pa je označil za mafijski klan.

Po sredinem vdoru posebnih enot na njegovo posestvo je prišlo do spopadov z njegovimi podporniki, tako da so ga prijeli šele danes.

Šenbekov je v parlamentu obsodil Atambajeva in njegove podpornike, ki so bili oboroženi s strelnim orožjem, in tako huje kršili zakon. "Že nekaj časa je bilo jasno, da je spopad med sedanjim in bivšim predsednikom neizogiben, predvsem potem ko je Atambajev dejal, da ne bo sodeloval s sedanjim predsednikom in bo skušal delati mimo njega," pa je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal strokovnjak za evrazijske zadeve Chris Weafer.

Dodal je, da se je država soočala z grožnjo dveh vzporednih vlad, eno pod izvoljenim predsednikom in eno pod bivšim. Šenbekov je bil sicer na predsedniških volitvah leta 2017 izvoljen tudi s podporo Atambajeva.

Med njima pa se je počasi vnel spor, ko je med drugim aktualni predsednik po nastopu položaja odpustil več višjih predstavnikov v državi, kar ni odobraval Atambajev.

Atambajev je bil predsednik Kirgizistana od decembra 2011 do novembra 2017. Državo je v 25 letih neodvisnosti večkrat pretreslo etnično nasilje in tudi dve revoluciji, v katerih sta leta 2005 in 2010 padla tudi predsednika države. Po zadnji revoluciji je bil leta 2011 za predsednika izvoljen Atambajev.