Po uvrstitvi v ligo narodov je pred slovenskimi odbojkarji drugi od treh velikih izzivov letošnjega poletja. V Gdansku na Poljskem se bodo od jutri pa do nedelje potegovali za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto. Za Slovence bo to drugi olimpijski kvalifikacijski turnir v zgodovini in prvi po sedmih letih. Tedaj so olimpijske sanje lovili v Sofiji, ko so nastopili v zadnjem krogu kvalifikacij, a so te pod vodstvom selektorja Veselina Vukovića po porazih proti Bolgariji, Španiji in Srbiji ostale neizpolnjene.

Štela bo vsaka točka

Od zdajšnjih igralcev so v takratnih kvalifikacijah igrali Alen Pajenk, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Klemen Čebulj in kapetan Tine Urnaut. Peterica, tako kot preostanek reprezentance, ne taji, da jim uvrstitev in nastop na največjem športnem dogodku na svetu nemara predstavlja kar glavni imperativ, četudi jih septembra čaka še igranje na domačem evropskem prvenstvu. »Ponuja se nam zgodovinska priložnost. Po štirih, petih letih dobrega dela smo si te kvalifikacije prigarali in zdaj moramo to izkoristiti. Olimpijske igre so želje vsakega športnika in nič drugače ni pri meni. Zelo si želim zaigrati na njih. Sodelovali smo na svetovnem prvenstvu, osvojili srebro na evropskem in se uvrstili v ligo narodov. V tem repertoarju tekmovanj nam manjka le še uvrstitev na olimpijski turnir. Na njem je drugačna klima, drugačno vzdušje in predstavlja povsem neko novo izkušnjo,« razmišlja Jan Kozamernik.

A pot do Tokia bo vse prej kot lahka. Sloveniji žreb ni bil naklonjen in je pristala v zahtevni skupini D z dvakratnimi svetovnimi prvaki Poljaki, Tunizijci, ki so pred dnevi še desetič osvojili naslov afriških prvakov, in Francozi, ki so Slovenijo pred štirimi leti premagali v finalu evropskega prvenstva. Za nameček predstavlja dodaten izziv tudi sistem kvalifikacij, saj na olimpijske igre vodi le prvo mesto v skupini. »Zavedamo se, da bomo morali igrati še bolje kot na turnirju za uvrstitev v ligo narodov. Že odkar so se začele priprave na olimpijske kvalifikacije, govorim, da ne bo lahke tekme, vsaka točka šteje, saj se lahko na koncu med reprezentancami naredi krog. V tem primeru bo vsaka točka zares pomembna. V Gdansk bomo šli prikazat res najboljšo igro, da bi lahko uresničili to, kar si želimo,« je prepričan reprezentančni srednji bloker Alen Pajenk.

A tudi v primeru neuspeha se Sloveniji z nekaj sreče ponuja popravni izpit januarja prihodnje leto, ko bo na sporedu še celinski kvalifikacijski turnirji. Na evropskem v Berlinu bo poleg gostiteljice Nemčije tekmovalo še sedem reprezentanc, ki si vozovnice za Japonsko v teh dneh ne bodo zagotovile. Katere države bodo povabljenke, bo znano po evropskem prvenstvu oziroma oktobrski jakostni lestvici.

Poljaki prvi favoriti turnirja

Prvo oviro na poti do izpolnitve olimpijskega cilja bodo morali slovenski odbojkarji premestiti že jutri zvečer, ko se bodo pomerili proti francoski vrsti. Te odlikuje dober sprejem, kakovostna naveza med blokom in obrambo, glavni zvezdnik ekipe pa je Earvin Ngapeth – najkoristnejši igralec svetovne lige pred dvema letoma. »Ngapetha dobro poznajo že otroci. A ne samo on, kakovostna je vsa francoska zasedba. Vseeno verjamem, da so naše možnosti dobre, saj igramo na nevtralnem terenu,« meni pomočnik selektorja Sebastijan Škorc.

Nobenega dvoma ni, da so prvi favoriti turnirja gostitelji, ki so si za prvi cilj tega leta postavili prav uvrstitev na olimpijske igre. Dobro formo so prikazali že na pripravljalnem turnirju v Krakovu, na katerem so premagali Srbijo in Finsko, izgubili pa le proti olimpijskim prvakom Brazilcem. Njihov selektor Vital Heynen tokrat zaradi poškodbe ne bo mogel računati na najboljšega posameznika lanskega svetovnega prvenstva v Italiji in Bolgariji Bartozsa Kureka, a je zato ekipo okrepil eden najboljših igralcev na svetu, Kubanec Wilfredo Leon. »Odbojka je na Poljskem šport številka ena, zato jih bo na tekmah podpiralo 12.000 gledalcev. A prav zato je občutek, ko premagaš domačina, še toliko lepši,« je optimističen Škorc.

Slovenijo na tekme s Poljsko vežejo lepi spomini, saj jo je premagala na zadnjih dveh evropskih prvenstvih. »Res je, da odsotnost Kureka zanje predstavlja manjšo težavo, vendar imajo na voljo številne kakovostne zamenjave. Imajo 12 odličnih odbojkarjev in še dodatnih deset v rezervi. Vemo, da nam ne bo lahko, a v 90 odstotkih že poznamo podrobnosti v njihovi igri,« pravi 45-letnik.

Olimpijske igre sanje vse reprezentance

Slovenska vrsta se je v Gdansk odpravila že v sredo in še isti dan preizkusila igralno podlago v Ergo Areni. Tja zaradi poškodbe nista odpotovala libero Urban Toman in najmlajši član, 17-letni Rok Možič. Vlogo drugega libera bo tako moral prevzeti kar sprejemalec-napadalec Jan Klobučar, ki se bo v novi vlogi preizkusil sploh prvič. Poleg zdravstvenih nevšečnosti bi lahko dodatno težavo predstavljalo še pomanjkanje pripravljalnih tekem. Slovenija je odigrala le dve proti Italiji in na njih pokazala dva različna obraza. Na prvi je prepričljivo izgubila, na drugi pa vpisala zmago. »Želel bi si imeti več prijateljskih tekem, toda zelo težko jih je organizirati, saj imajo vse ekipe take ali drugačne obveznosti. Na izbiro smo na koncu imeli dve močni prijateljski tekmi ali več neprimerno manj močnih, odločili smo se za prvo možnost,« je razložil slovenski selektor Alberto Giuliani.

Tudi zanj forma igralcev zato predstavlja neznanko, težave pa je skušal nasloviti na treningih. »Z ničimer se nismo posebej ukvarjali, hkrati pa smo se na poseben način ukvarjali s čisto vsem. Že pred časom sem spoznal, da smo lahko konkurenčni v vseh fazah igre, moja želja pa je bila, da postanemo bolj konstantni. Naši vrhunci so v vseh fazah igre izjemno visoki, težava nastopi, kadar imamo padce. Naša naloga se je čim bolj približati vrhuncem, nato pa se na tej visoki ravni obdržati čim dlje,« meni Italijan. »Ne glede na vse oteževalne okoliščine se čutim odgovornega, da naredim vse, da izkoristimo ponujeno priložnost. Dati moramo vse od sebe. Olimpijske igre so sanje vseh, to ni zgolj krilatica, temveč neizpodbitno dejstvo.«