Vodka, ki je varjena izključno iz žita in vode, pridobljenih na območju jedrske katastrofe, je prvi proizvod za uporabo s tega zapuščenega območja, ki obkroža zapuščeno jedrsko elektrarno.

Ekipa znanstvenikov iz Univerze Portsmouth je vodko zvarila v sklopu triletnega projekta, v katerem preizkušajo prenos radioaktivnosti na pridelke, gojene na tem nevarnem območju. »Več kot trideset let po jedrski katastrofi poljščine tukaj še vedno presegajo mejo, ki dovoljuje, ali so poljščine primerne za hranjenje ali ne. Tehnično tako ne moremo pridelka zaužiti, skupaj z ostalo ekipo pa smo razmislili, da lahko iz pridelkov zvarimo vodko,« je dejal Jim Smith, vodja raziskovalne ekipe, pišejo tuji mediji.

Čeprav je v žitu zaznanih nekaj radioaktivnih snovi, znanstveniki poudarjajo, da je vodka povsem varna za pitje in ni nič bolj radioaktivna od ostalih vodk. »Ko neko snov destiliraš, veliko umazanije ostane v zavrženem delu produkta, medtem ko je končni veliko bolj čist. To smo tudi storili z žitom iz območja Černobila. Najprej smo ga fermentirali, nato še destilirali. V končnem produktu tako nismo zaznali nobenih radioaktivnih snovi razen karbona-14, ki pa je prisoten v vseh žganih pijačah in hrani,« je še povedal Smith, piše CNN.

Ekipa, ki proizvaja novo vodko Atomik, je obljubila, da bo del zaslužka namenila ukrajinskim družbenim skupinam, ki še vedno čutijo ekonomske posledice zaradi jedrske nesreče.