V ospredju pogovorov ministrov bodo po napovedih MZZ dvostranski odnosi med državama na področju gospodarskega in znanstvenega sodelovanja, sodelovanje na multilateralnem področju ter aktualne razmere v mednarodni skupnosti. Kono se bo srečal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Ob priložnosti bosta zunanja ministra obiskala tovarno industrijskih robotov Yaskawa v Kočevju, kjer se bosta srečala tudi s predstavniki Slovensko-japonskega poslovnega sveta.

Japonska korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je aprila v Kočevju odprla svojo prvo evropsko tovarno robotov. Tovarna proizvaja šestosne industrijske robote za trge Evrope, Bližnjega vzhoda, Afrike in Rusije.

Kočevje je sicer Yaskawa izbrala kot prvi kraj v Evropi za proizvodnjo industrijskih robotov in s tem tudi za prvo tovrstno Yaskawino tovarno zunaj Azije.

Slovenija je z Japonsko v zadnjih letih predvsem okrepila gospodarsko sodelovanje, kar je potrdil tudi junijski obisk japonskega ministra za gospodarstvo Yoshihira Sekija. Takrat je z državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarstvo Alešem Cantaruttijem govoril predvsem o trgovinski menjavi in naložbah. Kot pomembnega so med drugim izpostavili podpis sporazuma o rednem zračnem prometu.