Indijsko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost poudarilo, da je bila odločitev o odpravi 370. člena ustave, ki zagotavlja večinsko muslimanski indijski zvezni državi Jamu in Kašmir posebno avtonomijo, »povsem notranja zadeva Indije«. »Poskusi vplivanja v notranje pristojnosti s slikanjem izrednih razmer v regiji pa ne bodo uspeli,« so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zapisali v sporočilu za javnost.

Poudarili so tudi prepričanje, da bo ukrep dejansko pospešil gospodarski razvoj te večinoma muslimanske pokrajine sredi Himalaje, ki je sicer razdeljena med Indijo, Pakistan in v manjšem delu tudi na Kitajsko.

Indijski premier Narendra Modi pa je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da se z odločitvijo začenja nova doba za regijo. Po njegovem prepričanju bo ukrep pripomogel k miru in blaginji, saj je poseben status le spodbujal separatizem, terorizem, nepotizem in korupcijo, je dodal v nagovoru državljanom.

Državi sta se sicer zaradi Kašmirja zapletli v tri od njunih štirih vojn. V zadnjih 30 letih je bilo zaradi oboroženega spora v indijskem delu Kašmirja ubitih okoli 70.000 ljudi, večinoma civilistov.

V Pakistanu so prepričani, da je indijska odprava avtonomije Kašmirja uperjena proti tamkajšnjemu muslimanskemu prebivalstvu in namenjena spreminjanju etnične strukture. Menijo tudi, da je odločitev New Delhija v nasprotju z mednarodnim pravom in zahtevajo obravnavo zadeve v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Prekinili dvostranske trgovinske odnose z Indijo

V sredo so se v Islamabadu odločili tudi za odpoklic lastnega odposlanca iz New Delhija in izgon indijskega. Hkrati so prekinili dvostranske trgovinske odnose z Indijo. Danes pa je Pakistan iz protesta proti indijski odpravi avtonomije Kašmirja začasno prekinil še edino železniško povezavo z Indijo, poročajo tuje tiskovne agencije. Samdžhauta ekspres, znan tudi kot vlak miru, je sicer dvakrat tedensko povezoval pakistansko mesto Lahore z indijsko prestolnico New Delhi.

Kljub zaostritvi razmer v Islamabadu zavračajo možnost vojaškega posredovanja. "Pakistan ne razmišlja o vojaški možnosti. Raje bi našli politično, diplomatsko in zakonito možnost, kako se soočiti z obstoječo situacijo," je danes dejal zunanji minister Šah Mehmud Kvareši.

Za podporo se bodo ponovno obrnili na Varnostni svet Združenih narodov, je dodal.

Indija je sicer v ponedeljek z odlokom o odpravi avtonomije Kašmirju na območju uvedla tudi policijsko uro, da bi preprečila morebitne proteste in izgrede. Na območju je zdaj omejeno združevanje ljudi, prekinjen je dostop do interneta in telefonskega omrežja.

Kot sporočajo aktivisti z območja, je bilo v okviru teh ukrepov že aretiranih več sto politikov in njihovih pomočnikov ter separatističnih voditeljev. Hoteli, gostišča, vladne stavbe pa tudi nekatere zasebne so postali zasilni zapori, kjer zdaj zadržujejo okoli 400 ljudi. Aretacije se izvajajo že vse od ponedeljka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.