#reportaža Sečoveljske soline: Garači s slamnikom in v coklah
»Letos slabo kaže. Nismo še obupali, a če primerjamo z lanskim letom, smo pridelali precej manj soli. Ves maj je bil deževen, zdaj je relativna vlažnost, morje slabo hlapi in pridela se manj soli,« na kratko obrazloži Klavdij Godnič, direktor podjetja Soline, ki upravlja tako sečoveljske kot strunjanske soline.
Jernej Flajs je sicer eden mlajših solinarjev, ki pa pospešeno nabira potrebno znanje in predvsem spoštuje modrost izkušenejših kolegov. Foto: Tomaž Bukovec
Ko je sezona na vrhuncu, za solinarje ni počitnic in oddiha. Delavci prihajajo zjutraj in zvečer na solna polja, nekateri pa tudi opoldne, ko se pobira solni cvet. ...
Čeprav se dandanes sol v vsakdanji prehrani še vedno največkrat uporablja v obliki cenene industrijske rafinirane namizne bele soli z dodatkom belil...
Slanuše so nekoč bolj kot danes uporabljali v prehrani, danes za najokusnejšo divjo zelenjavo nasploh ve le malokdo. V Kopru so jih komunalni delavci...
Deževno vreme v zadnjih tednih je povzročilo preglavice tudi solinarjem. Priprava slanice in solnih polj v Sečoveljskih solinah se je zamaknila, tako...