Številna zasedba Gledališča LDM Novaya Scena iz Sankt Peterburga prvič prihaja v Slovenijo z literarno navdihnjenima muzikaloma Mojster in Margareta ter Onjeginov demon. Zadnji črpa iz slovitega Puškinovega romana v verzih Jevgenij Onjegin, pri čemer gledalcem ponuja nekoliko drugačen pogled na naveličanega in razočaranega mladeniča, ki je z nespametnimi odločitvami zagrenil življenje sebi in svojim bližnjim. Zgodba razkriva človekova najgloblja občutja, obenem pa ne pušča prostora za stereotipe in cenzuro.

Glasbo za predstavo je ustvarilo šest skladateljev, pri snovanju muzikala pa so sodelovali tudi najboljši ruski pesniki, koreografi in oblikovalci. Sodelujočih je ogromno. Samo za to, da predstava gladko teče, je treba več kot 60 ljudi, ki skrbijo za popolno uglašenost elementov, kot so gibanje igralcev, glasba, luč, video in različni posebni učinki, pri čemer pa niti dve izvedbi nista enaki. Vsaka se namreč nekoliko razlikuje od druge zaradi interaktivnosti ter različnih igralskih zasedb in improvizatorskih elementov. Po besedah režiserke predstave Sofie Streisand je v nasprotju s filmom gledališče zvrst, ki se dogaja tukaj in zdaj. Po svoji naravi potrebuje občinstvo, njegov neposredni odziv in energija, ki prihaja iz njega, pa sta vedno pomemben del predstave. Del dogajanja v Onjeginovem demonu zato poteka v avditoriju, tako blizu gledalcem, da se lahko dotaknejo igralcev, ki jih je režiserka opisala z besedami: . Teona Dolnikova ima enkraten vokalni razpon in tehnično znanje, po katerih se lahko primerja s pevkami, kot sta Mariah Carey in Adele.«

Zasedba gledališča LDM Novaya Scena vas bo v Onjeginov svet popeljala s sanjsko kostumografijo in scenografijo ter številnimi vizualnimi učinki. Sodobni muzikal Onjeginov demon je namreč nov fenomen, ki združuje sodobno umetnost s tradicijo ruskega gledališča. Poseben pečat pusti 3D-videovsebina, ki daje kinematografsko razsežnost.

Muzikal bo na sporedu 19. in 20. avgusta ob 20.30 v Križankah. Za otroke, dijake in študente velja 40-odstotni popust za nakup vstopnic. Več na ljubljanafestival.si, vstopnice pri blagajni Križank, na prodajnih mestih Eventim in Petrolu.