Dobro uro traja vožnja od prestolnice do Otočca, kjer je pred nekaj leti v objemu mogočnih dreves in bogatih krošenj ob hotelu Šport Terme Krka nastal pustolovski park, namenjen vsem generacijam, zato je tudi njegova sestava prilagojena glede na višino, starost ali pogum udeležencev.

Proge prilagojene vsem generacijam

Park, ki v naravni senci krošenj ponuja nepozabno zabavo, sestavljajo šolski poligon in štiri avanturistične poti s kar 46 različnimi plezalnimi elementi. Med drugim se lahko gost, željan plezanja, sprehodi po premikajočih se lesenih sodih, spusti po jekleni žici s sankami ali pleza po pleteni mreži. Otočec tako ponuja dogodivščino, ki ne pusti ravnodušnega še tako zahtevnega obiskovalca, ki si želi adrenalina.

Proge so razdeljene po barvah in s tem so določene tudi zahtevnostne stopnje. Rumena proga je najmanj zahtevna in primerna za začetnike in mlajše otroke, od 5. do 12. leta starosti. Določena je tudi minimalna višina otroka, to je 140 centimetrov, meri se z nad glavo iztegnjenimi rokami. Ta proga ima devet postaj. Ko gostje usvojijo občutek za plezanje in prehodijo rumeno progo, je na vrsti oranžna, ki je prav tako primerna za najmlajše, od petega leta starosti, tudi tu je določena minimalna višina 140 centimetrov. Ta pot je nekoliko daljša in zahtevnejša, ima pa petnajst postaj.

Preizkušanje spretnosti na dveh in več metrih višine je namenjeno nekoliko starejšim otrokom. Pripeti na jekleni vrvi se lahko preizkušajo na poti tretje težavnostne stopnje, označene z zeleno barvo. Minimalna višina udeleženca je 160 centimetrov, prav tako merjeno v višino z nad glavo iztegnjenimi rokami. Proga je nekoliko zahtevnejša, a še vedno primerna za otroke, in ima sedem postaj.

Največ kričanja pa tudi smeha in navdušenja je bilo med starejšimi osnovnošolskimi otroki in nekaj odraslimi slišati z modre proge, ki ima prav tako kot zelena starostno omejitev osem let. Minimalna višina udeležencev je tu 160 centimetrov, pot ima štirinajst postaj.

Na najzahtevnejši poti je bilo slišati kar nekaj krikov »Noro!«, saj je višina tega poligona na nekaterih delih skoraj deset metrov. Inštruktorji parka so povedali, da so na tem poligonu pomagali celo starejšim udeležencem pri premagovanju ovir ali strahu, najprej z besedami, če pa to ne pomaga, jih z višine spustijo s posebnimi pripomočki.

Za varnost je poskrbljeno

V hotelu Šport Terme Krka, ki je lastnik pustolovskega parka, so povedali, da je v pustolovskem parku zagotovljena 100-odstotna varnost vseh obiskovalcev. Zanjo v prvi vrsti skrbijo prijazni in posebej izurjeni inštruktorji s predpisanimi licencami, vrhunska varovalna oprema proizvajalcev ter omejitev, da se lahko aktivnosti v parku udeležijo le osebe, ki so, merjeno z nad glavo iztegnjenimi rokami, višje od 140 centimetrov in stare najmanj pet let. Udeležence do starosti 15 let mora spremljati odrasla oseba, kar velja za vse poti. Ena odrasla oseba lahko spremlja največ dva otroka. Sicer se vsak obiskovalec lahko samostojno odloča o tem, katere pustolovske poti bo premagal. Kadar se na pustolovščino prijavijo organizirane šolske skupine, aktivnosti vodijo profesionalni inštruktorji vodniki, ki nadzorujejo vse aktivnosti v parku, zato pri skupinah spremstvo odraslih ni potrebno.

Plezanje, spusti, premagovanje predorov in premikajočih se lesenih ovir trajajo od dve do tri ure. Udeleženci morajo poleg obvezne opreme, čelade, varnostih pasov in primerne športne obutve upoštevati tudi pravila parka, ki temeljijo na tem, da je na vsaki oviri lahko naenkrat le en udeleženec in da se pravila dosledno spoštujejo.

Gripovi aktivni tedni mladih na Otočcu

Ob našem obisku v pustolovskem parku na Otočcu je bilo živahno že v zgodnjih jutranjih urah, saj so park zasedli otroci, ki so za počitniška doživetja izbrali program Gripovi aktivni tedni mladih. Športno društvo Grip in Zavod za kulturo gibanja iz Novega mesta namreč že 25. leto zapored s skupino športnih pedagogov in pod strokovnim vodstvom profesorja Đura Olujića med poletnimi počitnicami organizirata Gripove aktivne tedne mladih, ki so tudi letos potekali v različnih športnorekreacijskih objektih. Med drugim otroci ves teden spoznajo grajske igre, rafting, soft paintball, ribolov in taborniške veščine.

»Otroci k nam prihajajo iz Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Od tedenskega programa je najbolj priljubljen petek, ko imamo taborjenje. Na ta dan otroci pri nas prespijo, saj jih sicer vsak dan pridemo iskat na dom in jih po končanih aktivnostih tudi pripeljemo nazaj. Na dan, ko taborimo, obiščemo bazen, igramo paintball, jemo palačinke, skupaj pripravimo taborni ogenj in zaključne predstavitve posameznih skupin. Tudi pustolovski park na Otočcu jim je zelo blizu in se radi vračajo tja. Naš cilj je, da otrokom ponujamo preživljanje počitniškega časa izključno v naravi, na prostem. Namen tega druženja je tudi spoznavanje novih športov, pri nas imajo na voljo kar 27 športnih disciplin, ki jih doma morda nimajo možnosti spoznati. Otroci preživljajo počitnice aktivno, družijo se z vrstniki, primorani so komunicirati, se gibati in sodelovati,« je povedala energična in nasmejana animatorka pri Gripovih aktivnih tednih mladih Lana Oluić, študentka iz Novega mesta.