Izvoz je z rastjo presegel pričakovanja analitikov, ki so v anketi Bloomberga napovedali enoodstoten padec. Nad pričakovanji je bil tudi uvoz. Ta se je sicer zmanjšal tretji mesec zapored, je bil pa upad manjši od napovedi analitikov, ki so pričakovali devetodstotni padec, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski zunanjetrgovinski presežek je julija znašal 45,1 milijarde dolarjev, potem ko je bil junija pri 51 milijardah dolarjev.

Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko se je v zadnjih tednih zaostrila. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč za 1. september napovedal 10-odstotne dodatne carine na preostalih 300 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, poleg že uvedenih 25 odstotkov na 250 milijard dolarjev uvoza, Peking pa je dopustil padec svoje valute juana in ustavil nabavo ameriški kmetijskih pridelkov.

Trgovina med največjima gospodarstvoma na svetu je julija upadla, uvoz iz ZDA se je znižal za 6,5 odstotka, uvoz od tam pa za 19,1 odstotka. Kitajski presežek v trgovini z ZDA je bil malenkost nižji kot junija in je znašal 28 milijard dolarjev.