Potem ko so pri novonastalem košarkarskem klubu Cedevita Olimpija v zadnjih tednih pospešeno razkrivali imena novih okrepitev tako v igralskem smislu kot v pisarnah, se je za Ljubljančane na začetku tedna tudi uradno začela nova sezona. Igralci so se namreč zbrali v slovenskem glavnem mestu in opravljali zdravniške preglede ter preizkuse fizične pripravljenosti, včeraj pa so tudi prvič stopili na parket dvorane v Stožicah in vadili pod taktirko trenerja Slavena Rimca. »Kot trener veliko stavim na kemijo in odnose med igralci. Želim, da igralci igrajo z energijo in da se mečejo na glavo. Ker je ekipa nova, bodo za osvojitev vseh taktičnih zamisli potrebovali kar nekaj časa, a kar se energije in želje tiče, navijačem obljubim, da bosta prisotni od samega začetka,« pravi trener Olimpije.

Pomočniki Čizmić, Maravič in Drobnjak

Slaven Rimac je na prvem treningu na delu videl 13 košarkarjev. Manjkala sta edino Marko Simonović, ki je v ponedeljek sicer bil v Ljubljani in opravil zdravniške preglede, nato pa se vrnil k srbski reprezentanci, ki se pod taktirko selektorja Aleksandra Đorđevića pripravlja na svetovno prvenstvo na Kitajskem, in Ryan Boatright, ki je v Slovenijo pripotoval včeraj zvečer. Od lanske ekipe Olimpije so ostali le Jusuf Sanon, David Kralj in Petar Vujačić, a je vprašanje, ali bodo v klubu tudi na začetku sezone. O tem, ali bodo odšli na posojo, bo odločal Rimac. Prav zaradi dejstva, da je ekipa sestavljena povsem na novo, čaka 44-letnega hrvaškega stratega veliko dela. »Tudi ko ekipi dodaš dva ali tri nove igralce, ni lahko. Smo pa gledali na to, da se določeni poznajo od prej. Tako imamo nekaj slovenskih reprezentantov, pa take, ki so igrali skupaj pri Cedeviti, Zenitu, Balkanu… Menimo, da bo tako lažje narediti pravo klimo v moštvu. Poleg tega smo se zbrali zelo zgodaj. Mislim, da prvi od vseh ekip v evropskem pokalu in ligi ABA. Vsak dodaten dan nam bo prišel prav,« je razpredal Slaven Rimac.

Za prvega pomočnika si je Rimac izbral Tea Čizmića, s katerim je sodeloval že lani pri Cedeviti. »Poznam njegov način dela, lani sva dobro sodelovala,« pravi Rimac, ki mu bosta pomagala tudi nekdanja igralca Olimpije Marko Maravič in Dragiša Drobnjak. »Ekipa ni moja. Je naša. To vedno poudarjam. Tudi Maraviča in Drobnjaka dobro poznam. Zagotovo bomo dobro sodelovali, hkrati pa je to tudi priložnost in odskočna deska za njihove kariere. Ko sem postal trener Cibone, sem za pomočnika izbral Jurico Golemca, ki danes uspešno vodi Primorsko. Naloga prvega trenerja je, da razdeli delo med sodelavce, skupaj pa moramo iz igralcev izvleči maksimum. Kakovost gotovo imamo, sedaj pa je na nas, da to pretopimo v dober rezultat.«

Iskali igralce, lačne ekipnega uspeha

Ob Rimcu sta bila arhitekta nove ekipe direktor Davor Užbinec, ki je skrbel za finančni del, in Sani Bečirović, ki se je osredotočil na izbiro igralcev. »Vidimo, da je interes javnosti že na začetku velik. Tega v Zagrebu nismo občutili. Zagotovo imamo v prihajajoči sezoni pomembne športne cilje, a eden glavnih je tudi, da bo dvorana v Stožicah na naših tekmah zapolnjena. Na to smo mislili tudi, ko smo sestavljali ekipo. Tu so borbeni igralci, ki bodo s svojo energijo in pristopom navduševali navijače. O tem sem prepričan. Konkurenčni želimo biti v vseh tekmovanjih, a hkrati poudariti, da gre za prehodno leto. Prekinitve pogodb z igralci, ki so bili del Olimpije in Cedevite, so nam odnesle del proračuna. A to je cena združevanja. Ne glede na to pa smo pripravljeni in z optimizmom pričakujemo novo sezono,« je strnil misli Davor Užbinec in dodal, da je proračun za prvo ekipo letos nekoliko nižji od glavnih konkurentov v regiji, zato pa niso ambicije nič kaj manjše, ob tem pa izrazil še nezadovoljstvo nad situacijo z Juretom Zdovcem. »Z njim smo v pogovoru in iščemo pošteno rešitev. Zdovc je ena največjih legend Olimpije, zato mi trenutna situacija ni všeč. Zelo ga spoštujem in želim si, da bo prihajal tudi na naše tekme v Stožice.«

Košarkarji Olimpije bodo do 19. avgusta ostali v Ljubljani in vadili v Stožicah, nato pa se bodo za enajst dni odpravili na priprave na Roglo, kjer bodo odigrali tudi prvo pripravljalno tekmo. Naslednja bo 3. septembra v Kranjski Gori, sledita pa turnirja v Sarajevu in Italiji. Prvič se bo slovenski javnosti Cedevita Olimpija predstavila 11. septembra, ko bo v Tivoliju merila moči z Ulmom, ki ga vodi slovenski trener Jaka Lakovič in za katerega igra slovenski reprezentant Zoran Dragić. »V rekordnem času nam je uspelo sestaviti korektno ekipo, ki je po godu trenerja. Z Rimcem sva odlično sodelovala. Iskali smo igralce, ki so lačni uspeha in v ospredje potiskajo dobrobit ekipe, ne pa lastne statistike. Morda nam manjka še kakšen domač igralec, a je za to zmanjkalo financ. Vseeno smo si nekaj malega pustili, če se bo izkazalo, da nam še kaj manjka. Predvsem imam tu v mislih kakšnega visokega igralca,« je svoje dodal še Sani Bečirovič.