Že v torek je bilo jasno, da je bila izstrelitev obeh raket, že četrta izstrelitev severnokorejskih raket v manj kot dveh tednih, opozorilo Pjongjanga po začetku skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje. Te so se začele v ponedeljek in so, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, večinoma računalniško simulirane in namenjene preizkušanju južnokorejskih sposobnosti operativnega vodenja med spopadom.

V Pjongjangu tem že tradicionalnim ameriško-korejskim vojaškim vajam ostro nasprotujejo. Vidijo jih kot priprave za invazijo na sever. V Pjongjangu so opozorili tudi, da bi te vaje lahko ogrozile pogajanja o severnokorejskem jedrskem vprašanju, o katerih sta se dogovorila Kim in ameriški predsednik Donald Trump.

Po poročanju KCNA je Kim torkovo izstrelitev raket osebno nadziral. Šlo je za preverjanje »vojne zmožnosti novega tipa taktično vodenih raket«, so navedli.

Po uspešnem preizkusu raket je Kim Jong Un po poročanju KCNA dejal, da bo »ta vojaška akcija priložnost, da se pošlje primerno opozorilo skupnim vojaškim vajam ZDA in Južne Koreje«, povzema AFP.

Šlo naj bi sicer za balistični raketi kratkega dosega. Iz generalštaba južnokorejske vojske so v torek sporočili, da sta bili izstreljeni z obale Korejskega polotoka, po okoli 450 kilometrih pa sta pot končali v Japonskem morju.

Kim Jong Un in ameriški predsednik Donald Trump sta se junija na demilitariziranem območju med Korejama dogovorila o začetku pogajanj o jedrski razorožitvi Severne Koreje. Pogovori se niso začeli, Pjongjang pa je večkrat opozoril, da se tudi ne bodo, če bodo potekale vojaške vaje.