Poslovnež Sergej Racman, ki ga sumijo sodelovanja pri zlorabi prostitucije v klubu Marina, se ugotavljanju odgovornosti ne izmika, je danes sporočila njegova odvetnica Nataša Pirc Musar. Vendar se želi zagovarjati »na način, ki mu bo omogočal ohranitev dostojanstva«. V priporu se ni zglasil, ker živi v tujini, je pojasnila.

Proti Racmanu je sodišče konec julija odredilo pripor v preiskavi suma zlorabe prostitucije v klubu Marina v Ajševici pri Novi Gorici. Ker se v priporu ni zglasil, je policija Racmana uvrstila na seznam iskanih oseb, proti njemu pa je bila razpisana tudi mednarodna tiralica Interpola. Obtožnica je vložena zaradi kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in kaznivega dejanja s področja drog.

Racman biva v tujini

Racman se v priporu ni zglasil, ker od leta 2010 biva v tujini, je po pooblastilu Racmana sporočila odvetnica Pirc-Musarjeva. »Racman tako ni na begu niti se kako drugače ne izogiba ugotavljanju svoje odgovornosti v kazenskem postopku,« je zapisala. Evropski nalog za prijetje in predajo ter mednarodno tiralico Interpola ocenjuje kot nepotrebno. Pirc-Musarjeva je poudarila, da se »Racman nikoli ni ukvarjal s posredovanjem pri prostituciji« in utemeljeno pričakuje, da bo v sodnem postopku oproščen obtožbe.

Do sodne presoje pa »od organov pregona zahteva spoštovanje njegove osebnosti in dostojanstva«. Obveščanje medijev o času in kraju predaje ali prijetja bi po njenih besedah »nedvomno vodilo v nepotrebno ponižanje in smešenje osumljenega«. Ugotavljanju svoje odgovornosti se Racman po navedbah odvetnice ne izmika. »Zavrača pa očitne poskuse organov pregona, da iz njegovega prihoda v Slovenijo naredijo predstavo za medije in javnost,« je zapisala.

S stališčem, da se želi Racman vrniti v Slovenijo in se zagovarjati na način, ki mu bo omogočal ohranitev dostojanstva, so seznanili tudi organe pregona, piše v sporočilu. Izdaja mednarodne tiralice Interpola pa Racmana »še bolj utrjuje v bojazni, da je v dani situaciji cilj njegovo javno ponižanje«.

Specializirano državno tožilstvo je julija na koprsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper 18 fizičnih in eno pravno osebo v zvezi z delovanjem kluba Marina v Ajševici pri Novi Gorici. Tožilstvo obtožene bremeni, da so povezani v hudodelsko združbo od 1. avgusta 2014 do 23. januarja letos za prostitucijo izkoriščali 413 deklet. Spolne storitve so morale ponujati v nočnem klubu Marina, ki deluje v okviru družbe Cratos, ki jo lastniško obvladujeta Jože Kojc iz Spodnje Korene in Mariborčan Dejan Šurbek. Vpletenosti v hudodelsko združbo je kot prvoobtoženi obtožen tudi Racman, ki je tako kot Kojc in Šurbek solastnik družb, ki so upravljale klub Marina. Kojc in Šurbek sta v priporu.