Dragan Petrovec meni, da je v pravu veliko varovalk, ki se prižigajo ob vsaki odločitvi. Končni rezultat je posledica presoje mnogih glav in še zdaleč ne tistega posameznika, ki mu očitajo osebnostne primanjkljaje, kakršne bi domnevno razbral pravočasno uporabljeni test.

Nimam občutka, da ta del Petrovčevega pomisleka drži. Ne poznam primera, da bi kateri koli sodnik ali tožilec za kaj odgovarjal. Vedno sem imel občutek, da je nad temi samo še nebo. Lep primer je sojenje sodniku zaradi nadlegovanja. V času sojenja je mirno opravljal svoje delo. Čeprav je bilo nadlegovanje dokazano, se ni in verjetno ne bo zgodilo nič.

Drugi primer je afera Papian. Zadeva bo zastarala, a odgovarjal za to ne bo nihče. Lep primer, ki ne potrjuje Petrovčevega pomisleka, je ravnanje sodnika Jana Zobca. Čeprav je posnetek nadzorne kamere nedvoumno dokazal pravilno in strokovno ravnanje pravosodnega policista, se je vse zgodilo v Zobčevo korist.

Se pa strinjam s Petrovcem, da je še veliko področij, kjer bi preverjanje še kako koristilo. Petrovec je omenil medicino, a za moje pojme ni izbral najboljšega primera. Spominjam se intervjuja s pokojnim dr. Vasilijem Cerarjem, ki je jasno povedal, da ni dolžan biti prijazen s pacienti.

Zanimiv primer je Konrad Kuštrin, ki predstavlja zdravniško zbornico. Čeprav dobro ve, da zdravniki brez asistence medicinskih sester in drugega podpornega osebja ne morejo delati, se nikdar ni niti malo potegnil zanje. Preprosto zato, ker ne premore dovolj čustvene inteligence oziroma empatije. In to pomanjkanje empatije je glavni problem ljudi, ki tako ali drugače delajo z ljudmi. Recimo v javni upravi, za vse tiste, ki delajo za okenci in drugje. Absolutno bi tako preverjanje morali opraviti menedžerji, še preden se z njimi sklepajo pogodbe.

Vse te bi morali pred zaposlitvijo temeljito preveriti, ali premorejo sploh kaj empatije. Sicer menim, da psihološki testi niso pravi kazalniki, boljše je preverjanje z analizo rokopisa, to je grafološki test, kjer ni blefiranja.

Na koncu: kaj bi taki testi pokazali za predsednika vlade, ministre, državne sekretarje, za predsednike političnih strank in za poslance? Ti so del svojega testa že opravili s trditvijo, da si bodo sami krojili proračun in bonitete ter privilegije.

Zdravko Petrič Kostanjevica na Krki