Družina Gerlinde Pommer je imela zloglasno rumeno hišo v mestu na meji z Nemčijo v lasti skoraj stoletje. Avstrija pa je leta 2016 razlastila Pommerjevo, saj je želela preprečiti, da bi hiša postala romarsko središče neonacistov in drugih skrajnih desničarjev. Za dvonadstropno hišo z garažami in več parkirnimi mesti je ponudila 310.000 evrov.

Pommerjeva je zahtevala višjo odškodnino. To je v višini 1,5 milijona evrov sprva letos odobrilo sodišče v kraju Ried im Innkreis, deželno sodišče v Linzu pa jo je znižalo na 810.000 evrov, kar je skladno s ceno nepremičnine na trgu.

Vrhovno sodišče je danes potrdilo odločitev sodišča v Linzu. S tem mora država Pommerjevi plačati 810.000 evrov, kar je več, kot so ji ponudili na začetku, a manj, kot je pričakovala.

Po odločitvi sodišča je sedaj spor končan, zloglasno hišo pa lahko država preuredi v okviru načrtov, ki bodo preprečevali kakršnekoli nacistične aktivnosti, so še sporočili z notranjega ministrstva.

Družina Gerlinde Pommer je imela hišo v lasti skoraj stoletje, v njej pa se je 20. aprila 1889 rodil nacistični diktator Adolf Hitler. Čeprav je v hiši preživel le kratko obdobje, so nacistični simpatizerji s celega sveta redno obiskovali posestvo.