Za primer so samo lanskega 18. avgusta v dolini Vrat našteli 2000 vozil. TNP, občina Kranjska Gora, Planinska zveza Slovenije (PZS), Policijska uprava Kranj in Gorska reševalna služba Mojstrana so tako na današnji skupni novinarski konferenci opozorili, naj se obiskovalci gora na pot že od doma odpravimo dovolj zgodaj, z ustrezno opremo in z veliko mero potrpežljivosti, hkrati pa izkoristijo možnosti brezplačnih prevozov. Prav v Mojstrani bo v avgustovskih koncih tedna in ob prazniku organiziran poseben brezplačen avtobusni prevoz skozi ves dan v dolino Vrat, so zapisali v TNP.

»Vzpostavitev brezplačnih in subvencioniranih javnih prevozov, spodbujanje t.i. mehke mobilnosti z uporabo različnih okolju prijaznih oblik transporta so načini, s katerimi lahko institucije največ naredimo za ohranjanje narave. Ključno pa je, da tudi kot obiskovalci prevzamemo svoj del odgovornosti in skladno z vrednotami, ki jih gojimo do narave, svoj obisk gora načrtujemo tako, da puščamo za sabo čim manj sledi,« so povzeli besede direktorja javnega zavoda Janeza Rakarja.

Po besedah podžupana Kranjske Gore Bogdana Janše so z lansko akcijo umirjanja prometa v dolini Vrat simulirali režim, ki bi lahko deloval za stalno. Lani je akcija potekala en dan, v letošnjem avgustu pa z njo nadaljujejo tri vikende in ob prazniku 15. avgusta.

Akcijo podpirajo tudi v planinski zvezi, kjer ugotavljajo, da je obisk gora v Sloveniji vsako leto večji. »Javni prevoz je eden ključnih dejavnikov, da planinci doživijo naravo v vsej njeni lepoti, zato tudi pozitivno pozdravljam pobude brezplačnih javnih prevozov v gorskih občinah in še posebej v dolini Vrat,« je dodal podpredsednik PZS Miro Eržen.