Ameriški predsednik Donald Trump je ob nasprotovanju skoraj vseh svetovalcev pretekli teden naznanil, da bo s 1. september uvedel 10-odstotne carine na uvoz iz Kitajske, ki ga doslej še ni dodatno ocarinil. Trump naj bi menil, da bo s carinami prepričal Kitajsko v trgovinski dogovor sredi zadnjega kroga pogajanj. Kitajska se je odzvala s povračilnimi ukrepi, ki bodo prizadeli Trumpovo volilno bazo - kmete.

Kitajsko ministrstvo za trgovino pa je po poročanju tiskovne agencije dpa danes sporočilo, da zadnje Trumpove carine predstavljajo resno kršitev. Tako Peking ne izključuje možnosti dodatnih carin na kmetijske pridelke iz ZDA s pogodbami od 3. avgusta naprej.

Trump je doslej že uvedel 25-odstotne carine na 250 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, s 1. septembrom pa bo dodatno ocarinjen praktično ves uvoz s Kitajske. Trpeli bodo ameriški potrošniki, ki bodo morali plačati več za uvoženo blago, zaradi povračilnih ukrepov Kitajske pa bodo prizadeti tudi ameriški kmetje.

Trumpove carine že vplivajo na poslabšanje gospodarske rasti na Kitajskem, ogrožajo globalno rast in povečujejo nezanesljivosti, poleg tega pa so prispevale k nedavni odločitvi centralne banke Federal Reserve o znižanju obrestnih mer v ZDA. Hkrati so prispevale k padcu vrednosti kitajske valute juan, kar seveda deluje kot protiutež carinam, saj povzroča pocenitev izvoza.