Frontex naj bi namerno gledal stran, ko pride do kršenja človekovih pravic migrantov na zunanjih mejah Evropske unije. Posamezno pa naj bi tudi pripadniki Frontexa obravnavali migrante nehumano, so danes poročali britanski časnik The Guardian, nemška televizija ARD in raziskovalni center Correctiv.

Ob navajanju internih dokumentov agencije poročajo, da so nacionalni mejni stražniki uporabljali palice in solzivec, da so si podredili migrante ter pse, ko so jih preganjali skozi gozdove. Gre predvsem za t. i. pushbacke oz. nezakonito preprečevanje migrantom, da bi lahko vstopili v državo, pri čemer se vedno pogosteje uporablja nasilje ali grožnje.

Med najbolj krutimi so bili mejni stražarji v Grčiji, Bolgariji in na Madžarskem.

Frontex podpira države članice pri varovanju meja, pogosto tudi z lastnimi agenti. Da prihajajo do nasilja nad migranti je poročalo že več medijev, sedaj pa so to podprli tudi številni interni dokumenti agencije. V njih opisujejo uporabo nasilja, pretepe z žico in zlorabo beguncev. Dokumenti pričajo o primerih kršenja človekovih pravic, a namesto, da bi primere raziskali, na koncu piše, da je zadeva zaključena, poroča ARD.

Frontex obtožbe zanika

Pri Frontexu so danes zanikali kakršnokoli napačno ravnanje glede domnevnih kršitev človekovih pravic migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Frontex obsoja kakršnokoli nehumano obravnavo, vračanje migrantov, ne da bi jih obravnavali in kakršnokoli drugo obliko nezakonitega nasilja, so dodali v izjavi.

Kot so pojasnili, zaenkrat še niso prejeli niti ene pritožbe proti kateremu od njihovih agentov. Vsi se držijo etičnega kodeksa, po katerem morajo nujno poročati o kršenju človekovih pravic, so še zapisali. Ob tem so opozorili, da agencija nima pooblastil glede dejanj nacionalnih mejnih stražarjev, prav tako ne sme opravljati preiskav na območju držav članic EU.

Evropska komisija pa je danes obljubila, da bo raziskala očitke. »Vsaka oblika nasilja ali zloraba migrantov in beguncev je nesprejemljiva,« je dejala tiskovna predstavnica komisije.