Pentagon nad šestimi ameriškimi zveznimi državami preizkuša nov sistem nadzora nad dogajanjem na tleh, poroča britanski Guardian. Test vključuje 25 balonov s pripomočki za nadzor, ki jih poganja sončna energija. Balone so v nebo poslali v Južni Dakoti, od tam pa bodo potovali 402 kilometra proti zvezni državi Illinois. Med potjo bodo prečkali še Minnesoto, Wisconsin, Iowo in Misuri. Najvišja višina, ki jo zmorejo doseči baloni, znaša 19.812 metrov nadmorske višine.

Test je naročilo južno vojaško poveljstvo ZDA (Southcom), ni pa točno jasno, kaj je njegov končni cilj. Glede na to, da je Southcom poleg varovanja strateških območij, kot je panamski kanal, odgovoren tudi za preprečevanje dotoka prepovedanih mamil z območja Srednje Amerike, Karibov in Južne Amerike, se sklepa, da bi baloni v prihodnosti lahko pomagali prav pri tem opravilu. To sicer piše tudi v dokumentaciji, ki jo je Southcom predložil ameriški zvezni komisiji za komunikacije (FCC) ob prošnji za začetek testiranja.

Čeprav bi uspešen test morda res pomagal prekrižati načrte organiziranemu kriminalu in mednarodni trgovini s prepovedanimi drogami, pa se pojavljajo tudi druge skrbi. Strokovnjaki opozarjajo, da baloni že med samim testom zbirajo ogromne količine podatkov o prebivalcih območij, ki jih baloni preletijo.

Baloni so namreč opremljeni z naprednimi senzorji in opremo za komuniciranje, ki jim omogoča medsebojno deljenje zbranih podatkov. Te seveda pošiljajo tudi nadzornikom na tleh. Njihovi senzorji medtem zmorejo zaznati vsako vozilo, čoln ali gib na širokem območju. Ena od prednosti, ki jih tehnologija ponuja, je zmožnost nadzora celotnega pokritega območja hkrati.