Piranski policisti se že od konca junija ubadajo s povečanjem števila vlomov v hotelske sobe skozi balkonska vrata. Medtem so stopili na prste že dvema storilcema, a sta oba na prostosti.

Naprej so izsledili 38-letnika iz Trbovelj in ga ovadili za kar 19 premoženjskih kaznivih dejanj, kradel je v Luciji, Fiesi, Piranu… Prepoznali so ga oškodovanci in priče. Dejanja je priznal, a ker je šlo za tatvine manjših vrednosti, je bil po končanih postopkih izpuščen. Nadaljeval je z nečednimi posli, policisti so ga spet ujeli, a tako kot v zgodbi o Cefizlju in žandarju je tudi tokrat zmagal Cefizelj. Čeprav gre za povratnika, je koprsko tožilstvo policistom podalo usmeritev, da se kazenska ovadba poda po redni poti, osumljenec pa je odšel na prostost.

Podobna je zgodba z 39-letnim Pirančanom. Ta je 20. junija ob treh ponoči vlomil v lokal v Piranu, premetal notranjost in odnesel 300 evrov. Posnele so ga varnostne kamere in policisti so ga prepoznali, saj je šlo za njihovega starega znanca, ki se je nedavno vrnil s prestajanja zaporne kazni. Prvega julija so kriminalisti tožilstvo zaprosili za dovoljenje za hišno preiskavo, a so bili neuspešni. Razlog: takšen poseg v ustavno pravico do nedotakljivosti je nesorazmeren z očitanim kaznivim dejanjem. Pirančan je tako lahko svoj roparski pohod nadaljeval. 13. julija je zjutraj prišel na portoroško plažo in s točilnega pulta ukradel 23 steklenic viskija in 12 steklenic gina, skupaj v vrednosti skoraj tisoč evrov. Policisti so ga zalotili pri Bernardinu. Zasegli so mu osem steklenic viskija.

Nazadnje je »udaril« v nedeljo

Posebno predrznost je taisti osumljeni pokazal 17. julija, ko je ob petih zjutraj splezal na balkon hotelske sobe in stopil vanjo. Zalotila ga je gostja in ga pregnala. A ni odnehal. Splezal je še na balkon drugega nadstropja istega hotela in stopil v sobo, v kateri je spal nemški turist. Iz denarnice v nahrbtniku mu je izmaknil 600 evrov. Ko je že zapuščal sobo, ga je Nemec sicer zalotil, a je Pirančanu uspelo pobegniti.

Policisti so pregledali varnostne kamere, se pogovorili s pričami in ugotovili, da je šlo tudi v teh primerih za 39-letnika iz Pirana. Izsledili so ga 30. julija in ga privedli v svoje prostore. »Zaradi obstoja ponovitvene nevarnosti so policisti obvestili okrožno državno tožilstvo v Kopru, ki pa zoper osumljenega ni predlagalo pripora, zato je bil po opravljenem postopku izpuščen na prostost, kazenska ovadba pa je bila podana po redni poti,« je danes sporočila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec.

In epilog zgodbe? Kot sumijo policisti, je taisti 39-letnik v nedeljo vlomil v dve hotelski sobi v Portorožu. V eni je bil državljan Anglije, v drugi pa državljan Belgije. Storilec je kradel gotovino. Državljan Belgije ga je celo zasačil in prijel, Pirančan mu je denar vrnil, se mu izmaknil in pobegnil. Po naših podatkih gre sicer za odvisnika od mamil, ki je dobro znan v lokalnem okolju.