Za napad na jugu Libije vlada krivi sile uporniškega generala Halife Haftarja. Te so priznale napad, a zanikale, da so bili tarča civilisti. V izjavi so zapisali, da so napadali čadske opozicijske borce, kar ponavadi pomeni pripadnike plemena Tebu, ki so njihovi nasprotniki, na spletni strani poroča Reuters.

Samooklicana Libijska narodna vojska, ki jo vodi Haftar, je zasedla Murzuk na začetku leta v vojaškem napadu, s čimer je želela prevzeti nadzor nad z nafto bogatim jugom države. Kasneje se je premaknila in osredotočila na sever, kjer poskuša zavzeti prestolnico Tripoli. Narodna vojska, ki nadzoruje večino vzhodne Libije, je aprila začela ofenzivo za zavzetje Tripolija, ki ga nadzira vlada.

Potniško letalo libijske letalske družbe pa se je pri pristanku na edinem delujočem letališču pri Tripoliju Mitiga v nedeljo za las izognilo obstreljevanju. Letališče so nato zaprli in do nedelje ponoči preusmerili ves promet na 200 kilometrov oddaljeno letališče Misrata. Nihče še ni prevzel odgovornosti za napad.

Nevarnost napadov tudi za civilna letala s potniki

Odposlanec ZN za Libijo Ghassan Salame je minuli teden opozoril Varnostni svet ZN na vse večjo pogostost napadov na letališče Mitiga, ki je pod nadzorom mednarodno priznane libijske vlade. Izpostavil je, da ni veliko manjkalo, da bi nekateri od teh napadov zadeli civilna letala s potniki na krovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegova pisarna je v nedeljo obsodila ponavljajoče naključno obstreljevanje edinega letališča, ki ga uporabljajo milijoni civilistov, preko njega pa v Libijo prihaja tudi mednarodna pomoč.

Letališče Mitiga so od začetka ofenzive na Tripoli večkrat zaprli, saj Haftar obtožuje sile libijske vlade, da uporabljajo letališče za vojaške namene, recimo kot izstrelitveno stezo za turške letalnike, ki napadajo njegove enote.

Od Tripolija je letališče Mitiga oddaljeno nekaj kilometrov in je nekdanje vojaško letalsko oporišče. Odkar je bilo mednarodno letališče prestolnice močno poškodovano v spopadih leta 2014 so civilni promet preusmerili na Mitigo.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je od začetka nedavnih spopadov za Tripoli v Libiji umrlo skoraj 1100 ljudi, ranjenih pa jih je bilo več kot 5750. Več ko 100.000 civilistov naj bi tudi zbežalo s svojih domov.