Civilna opazovalna komisija ONK je danes opozorila, da so številnim državljanom kršili pravice, ker jim niso dopustili, da bi bil na zaslišanju prisoten njihov odvetnik. Aretirali so tudi novinarje, s tem pa omejili možnost neodvisnega novinarstva.

Po navedbah policije so na sobotnih protestih pridržali okoli 600 ljudi, po podatkih nevladne organizacije za človekove pravice OVD Info pa so aretirali 1001 človeka. Večino ljudi so sicer po krajšem pridržanju izpustili.

Na shodu za svobodne volitve v moskovski mestni svet je policija brez večjih razlogov pograbila sodelujoče in jih s prizorišča odpeljala v policijskih avtobusih. »Predvidevamo, da je policija namenoma neupravičeno omejevala delo članov ONK,« je dejal Ivan Melnikov iz te komisije.

Provladni mediji upravičujejo nasilje

Medtem ko neodvisni ruski mediji kritizirajo pretirane ukrepe policije, pa provladni mediji upravičujejo nasilje. Med drugim opozarjajo, da tudi policija v državah članicah EU večkrat ubere strožje ukrepe proti nasilnim protestnikom.

Do ravnanja ruske policije sta bili v nedeljo kritični tudi Nemčija in Francija.

Sobotnih protestov v Moskvi se je po uradnih podatkih udeležilo okoli 1500 ljudi, ki so skušali doseči, da bi lahko na volitvah v moskovski mestni svet sodelovali tudi neodvisni kandidati in opozicija.

Moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra namreč niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim tudi priljubljenih opozicijskih politikov, kot so Ilja Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5000 glasov podpore, a jih komisija vseeno ni želela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.